Vind de perfecte oppas voor je hond

29-04-2024

In deze hondenoppas-blog lees je vijf belangrijke to do's wanneer je voor het eerst een tijdelijk (en nieuw) pseudo-baasje zoekt voor je hond. Als professionele hondenoppas weet ik hoe belangrijk hondenouders het vinden om een oppas te hebben die niet alleen je routine volgt, maar ook echt begrijpt wat je hond nodig heeft. Van het delen van schattige eigenaardigheden tot het benadrukken van het belang van iemand die de hondentaal begrijpt … je leest het hier!

Duidelijke instructies 

Geef de oppas niet alleen een lijst met taken, maar licht ook de oppas in over het gedrag van je hond in verschillende situaties.

  • Heeft hij een zwak voor zijn favoriete speeltje? 

  • Of heeft ze een speciale manier om te laten weten dat ze buiten een plasje moet doen?

  • Waar wordt je hond zenuwachtig van en wat brengt hem tot rust?


Deze kleine details maken de ervaring voor zowel jouw hond als de oppas veel beter. Hoe meer dit 'pseudo-baasje' op de hoogte is van hoe je woef zich doorheen de dag gedraagt, des te meer dat je hond ook zichzelf kan zijn.

Ik wil benadrukken dat een hobby-oppasser niet altijd de taal van de hond kent. 

Het is extra belangrijk om iemand in te schakelen die naast een groot hondenhart, de signalen van je hond goed kan interpreteren, zodat je hond zo weinig mogelijk stress ervaart wanneer jij niet thuis bent..

Belangrijke gegevens

Zorg ervoor dat vóór je vertrekt, je oppas niet alleen jouw vertrouwen heeft, maar ook de contactgegevens voor in nood!

Kosmoo
Kosmoo

De oppas moet belangrijke contactgegevens hebben, zoals

  • boekje van je hond (paspoort voor gezelschapsdieren)

  • jouw telefoonnummer

  • het nummer van de dierenarts

  • noodcontact en andere noodnummers.

Dit is vooral belangrijk voor noodsituaties of als er zich onverwachte problemen voordoen.

Geef je dierenarts en je noodcontacten de gegevens van je oppas en vertel voor welke periode je beroep doet op een hondenoppas inschakelt, voor het geval dat jouw bestie extra zorg nodig heeft.

Zo hoeft de oppas zich niet meer voor te stellen en kan er meteen geschakeld worden.

Indy
Indy

De buurt verkennen 

Schakel je (ook) een hondenwandelaar in, laat ze niet alleen de beste plekjes zien waar je hond het heerlijk vindt om rustig te snuffelen, maar vertel ze ook over die ene buurman die altijd even komt kletsen als hij je hond ziet en vertel hoé je hond daar op reageert.

Ook hier is het belangrijk dat je oppas kan inschatten of die babbel wel gewenst is door je hond. Kies dus zorgvuldig een oppas met kennis van de hondentaal.

Vergeet niet eventuele gevaren in de buurt aan te kaarten zodat deze tijdens de wandeling kunnen vermeden worden waardoor zowel je hond als de tijdelijke begeleider ze zich veilig en comfortabel voelen.

Voorspelbaarheid

Honden houden van voorspelbaarheid. 

Zorg dus dat de oppas dezelfde routines aanhoudt die je dagelijks hanteert. 

Doet je oppas dat niet, dan kan dit verwarrend zijn voor je hond en probleemgedrag veroorzaken

Eerste ontmoeting 

Plan vooraf een ontmoeting tussen jou,  je hond en de oppas.

Kennismakingsmoment
Kennismakingsmoment
Geef beiden de kans om elkaar te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. En wie weet, misschien worden ze wel meteen de beste maatjes!


Dit kan ook helpen om eventuele zorgen te bespreken en ervoor te zorgen dat de oppas zich bewust is van de behoeften en persoonlijkheid van je hond voordat je weggaat.

Lijkt je hond nog niet helemaal op zijn gemak? Plan meerdere kennismakingen in. 

In dit geval kijk je écht naar het welzijn van je hond. Onthoud dat honden niet met iedereen meteen de beste maatjes zijn. Wij ook niet trouwens …