Mijn pup zijn veilige nest

24-03-2023

Wat is er fijner dan een kleine fluffbol die in je gezin komt en zijn eigen knusse plekje(s) heeft om samen met jullie te genieten van het gezinsleven. Maar hoe bekom je dat knusse veilige plekje? En hoe weet je dat je pup zich veilig voelt?


Image by pvproductionson Freepik
Image by pvproductionson Freepik

VEILIG GEVOEL

Het is belangrijk dat je pup enkele plaatsen in huis heeft die hij als veilig ervaart. Je kan herkennen door op te merken waar je pup uit zichzelf naartoe gaat wanneer je hem een kauwbotje heeft, of wanneer hij moe is en zich legt om te rusten of te slapen.

Zolang je pup niet vertrouwd is met zijn eigen plekje en er nog niet zelfstandig naartoe gaat, laat je hem niet alleen. Het is niet omdat jij een plek als veilig beschouwt, dat dat voor onze pup ook (al) zo is. 

Het is belangrijk dat je een veilige ruimte inricht (vb bench met puppyren of een ruimte met een kinderhekje in de leefruimte) zodat je pup ook vertrouwd is met de omgeving waar hij moet rusten. Dit zorgt voor een groter veiligheidsgevoel. Neem de tijd om je pup die rust- en veiligheidsgevoelens te leren koppelen aan zijn rustplaats. 

Wanneer je pup moe is, wat gestresseerd is en zijn rust zelf niet vindt, begeleid je hem naar dat specifieke plaatsje.

Image by pvproductionson Freepik
Image by pvproductionson Freepik

GOED PLEKJE

Heb je al opgemerkt dat hij naar een bepaalde plaats gaat om op zijn kauwbotje te knabbelen? Fantastisch! Voorzie dan op die plekken een fijn kussen of mand, zodat het voor hem duidelijk wordt dat dat zijn veilige plekje is. Mogelijks zijn dat meerdere plekjes in de leefruimte.


(NOG) GEEN GOED PLEKJE

Merk je op dat je pup de plek zelf nog niet helemaal als veilig ervaart en er geen rust gaat zoeken, ga er dan zelf even rustig zitten. Lees een boek, rust zelf even uit en kijk of je pup uit zichzelf de plaats komt verkennen en zich bij jou legt. Je hoeft hem niet aan te moedigen, laat het maar van hem komen.

Doet hij dat, fantastisch. Geniet van jullie moment samen en laat hem in geen geval alleen. 

Gebeurt dat niet, dat is niet erg. Misschien ervaart je pup het niet als (nog niet) veilig genoeg. Probeer enkele malen opnieuw maar geef je pup de ruimte om zelf te ontdekken wat voor hem veilig voelt. Wees beschikbaar voor zijn emoties. De kans op succes in de toekomst is dan groter. 

Geen succes = geen veilig plekje voor je hond

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

Frequentie: meermaals per dag: wanneer je pup moe is of jij vindt dat hij wel wat rust kan gebruiken.

Succes behaald: wanneer je pup meermaals uit zichzelf naar zijn veilige plekje gaat en geen stresssignalen vertoont.

Een eigen veilige plek hebben is heel belangrijk in het leven van een hond. 

GRATIS WEGGEVER

Mijn GRATIS E-BOOK 'expert van je eigen hond' & 'puur puppy' zijn volop in ontwikkeling en jij kan hem als eerste in je mailbox ontvangen! Vul het formulier even in en ik hou je op de hoogte.


Heb je vragen na het lezen van dit artikel? stel hier je vraag

Meer puppyblogs: Pup in aantocht!