Onzindelijkheid begrijpen

tijd en begrip voor een vlot zindelijkheidsproces
Er zijn veel factoren die meebepalen of het zindelijkheidsproces snel of wat trager verloopt. Weet dat jij als baasje een grote positieve factor kan zijn door proactief te handelen én begrip te hebben voor je kleine pupperd.
Een goede fokker zal het zindelijkheidsproces in het nest al in goede banen geleid hebben.
Elke pup en hond wil de persoonlijke ruimte proper houden. Ze hebben het in zich om zindelijk te worden. Daar hoef je je niet te veel zorgen over te maken. Met de hulp van zijn moeder, die hen zal stimuleren hun behoefte buiten het nest te doen, zal hij dat uit zichzelf beginnen doen. Een pup van drie weken oud is in staat om zijn nest zelf te verlaten, op voorwaarde dat de afsluiting van hun nest niet te hoog is.
Lees verder onder de aankondiging van mijn gratis e-book

GRATIS E-BOOK
Ik deel graag mijn kennis met jullie in 'PUUR PUPPY' en leg ik uit wat onbezonnen puppy-zijn betekent en wat puppy-opvoeding inhoudt voor jou en voor je pup.
Deze vier thema's komen aan bod :
JE PUP SUCCESVOL ALLEEN THUIS LEREN BLIJVEN
OMGAAN MET HET ZINDELIJKHEIDSPROCES
HET BIJTGEDRAG VAN JE PUP BETER BEGRIJPEN
OMGAAN MET BEZOEK
Het zijn veel voorkomende hindernissen waar hondeneigenaren tijdens de puppy-opvoeding mee geconfronteerd worden
Bij elk onderwerp krijg je PetFriend-tips om deze uitdagende puppy-fases succesvol door te gaan, zodat jij zonder frustratie kan genieten van je onbezonnen pupperd. Als leuke bonus vertel ik hoe je fijn kan spelen met je pup zonder dat hij in een bijtmonster verandert.
Wie niks wil missen van de lancering, kan zich op de wachtlijst aanmelden. Je krijgt hem dan als eerste in je mailbox!
5 factoren die het proces kunnen vertragen
Als je pup uit een nestje komt, waar de moeder (en haar pups) de kennel niet kan verlaten, zal het zindelijkheidsproces wat langer duren. Met de nodige zorg en geduld komt dit in orde. Het kán enkele maanden duren.
Stress is nefast voor het spijsverteringsstelsel. Denk aan hoe ons lichaam reageert als we in stressvolle situaties verkeren. Ook bij je pup is dat zo. Als hij te veel prikkels ervaart door teveel activiteiten en daardoor te vaak opgewonden is, kan het zijn dat zijn spijsverteringsstelsel niet zo optimaal werkt. Het zindelijkheidsproces zal daardoor trager verlopen.
Als je pup wat ziek is, pijn ervaart en /of medicatie moet nemen, kan het zijn dat hij meer zal drinken, meer zal plassen en/of slappe stoelgang zal maken.
Bij het zindelijk maken aan de leiband wordt het veiligheidsgevoel van je pup op de proef gesteld. Als je het kan vermijden, vermijd het.
Boos worden heeft geen zin als je pup zijn behoefte in huis heeft gedaan. Hij zal alleen maar angstiger worden. Zeg niks als hij het doet of nadat hij het heeft gedaan. Hem snel oppakken en naar buiten dragen/jagen heeft geen zin. Te laat is te laat. Ruim het gewoon op.
Kleine baasjes, kleine blaasjes
Hou er rekening mee dat een pup een kleinere blaas heeft, net zoals baby's en kinderen. Het is normaal dat hij vaak zijn behoefte moet doen. Laat hem dus regelmatig buiten. Indien hij langere tijd alleen moeten blijven, kan je best binnen een plek voorzien waar het niet erg is dat hij zijn behoefte doet.
structuur
Honden houden van structuur. Verrassingen vinden ze maar niks (tenzij het is wat lekkers is om te eten). Ontwikkel daarom een vast dagritme voor zijn eet-, speel- en plasmomenten. Ga met hem op vaste tijden naar buiten voor een plas in de tuin of op je terras.
Om een vlot zindelijkheidsproces te bekomen, is het goed om aandacht te besteden aan een stabiel spijsverteringsstelsel. Dat kan je bereiken door je pup op drie vaste tijdstippen eten te geven. Als leidraad kan je die momenten elke keer vóór jouw eetmoment plannen:
voor jouw ontbijt
voor je lunch
rond 16u in de namiddag

Ongelukjes in huis horen er bij. Het is normaal gedrag van een pup.
Heb je vragen na het lezen van dit artikel? stel hier je vraag
Meer puppyblogs: Pup in aantocht!, Van fokker naar nieuwe thuis, Mijn pup zijn veilige nest
Meer informatie over persoonlijke puppybegeleiding