Van fokker naar nieuwe thuis

12-04-2023
Image by senivpetro on Freepik
Image by senivpetro on Freepik

Tips voor de minst stressvolle 'overdracht'

Binnen enkele weken komt je pup bij je thuis. Bereid je daarom goed voor … Deze informatie helpt je met het in goede banen leiden vóór je op weg gaat naar de fokker en je je pup mee naar huis neemt.

Veilige nestgeur

Bij een goede fokker kan je enkele keren je nieuwe gezinslid gaan bezoeken. Neem bij zo'n bezoek een zachte doek, een knuffel of een matje mee om bij je pup achter te laten en leg het later op een veilige plek in huis.

Als je pup nog knus bij de moeder verblijft, is de geur van zijn nest zijn vertrouwde geur. Door het comfortitem die 'veilige geur' te laten absorberen, krijgt het de vertrouwde nestgeur waar je pup later troost en veiligheid bij zal zoeken. Hij zal de geur gaan linken aan veiligheid. 

Vlot transport

Het is aan jou om de autorit zo comfortabel en prikkelarm mogelijk te maken. Je kan je voorstellen dat deze onbekende gebeurtenis niet iets is waar je pup zit op te wachten. Alles wat je pup ervaart tijdens de rit naar zijn nieuwe thuis neemt hij mee tijdens zijn ontwikkeling. Ik geef je vijf tips:

  1. Haal je pup 's morgens op. Spreek dit op voorhand af met de fokker. Zo heeft je pup de hele dag om zijn nieuwe omgeving rustig te verkennen en te rusten zonder alleen te zijn. Door de aanwezigheid van zijn nieuwe sociale groep (de gezinsleden) zal zijn nieuwe thuis sneller veilig aanvoelen.
  2. Vraag de fokker om je pup ongeveer 2 uur vóór het ophalen geen eten meer te geven. Doordat het verteerde voedsel al in een andere plek zit in het spijsverteringsstelsel zal je pup minder snel misselijk worden in de auto.
  3. Neem een extra deken mee. Leg een deken op je schoot of op de schoot van de persoon die de pup bij zich heeft. Mocht hij toch onwel worden, blijven je kleren gespaard.
  4. Vervoer je pup op schoot. Hou rekening met de leefwereld waarin je pup zich nu bevindt: hij wordt weggehaald van zijn veilige omgeving. Ga hem daarom de nodige steun bieden door in zijn nabijheid te zijn, door hem warmte en een veilig gevoel te bieden. Straal rust en vertrouwen uit als je ziet dat je pup het moeilijk heeft. Daardoor zal hij gemakkelijker rustig kunnen worden.
  5. Rij in één stuk door. Je pup is nog niet vertrouwd met jou, de auto, een halsbandje en de lijn, een parkeerplek, misschien andere honden op die plek, de onbekende geuren en geluiden … Als je je pup even 'uitlaat' om zijn behoefte te doen zal je hem meteen in een veel te moeilijke situatie brengen. Als hij deze ervaringen als negatief beschouwt, is dit nefast voor zijn verdere ontwikkeling. Om acute stress te vermijden rijd je dus beter in een stuk door.Heb je vragen na het lezen van dit artikel? stel hier je vraag

Meer puppyblogs: Mijn pup zijn veilige nest, Pup in aantocht!