Zo aai je een gevoelige of onbekende hond!

20-12-2023

Als fervente hondenliefhebber genieten we allemaal van het aaien van honden. Maar laten we eerlijk zijn, hebben we ons ooit afgevraagd of elke hond hetzelfde reageert op onze liefdevolle knuffels? En bestaat er zoiets als honden die gevoeliger zijn voor aanraking dan andere?

eerste kennismaking met Buddy
eerste kennismaking met Buddy

In dit artikel bied ik je waardevolle tips over de beste manier van aaien en wijs op belangrijke signalen die je dient te kennen om het stressniveau van de hond laag te houden. Door deze do's en don'ts te volgen, kan je een knuffelsessie tot een fijne ervaring maken, zowel voor jou als voor de hond.


Laat de hond 'het gesprek' beginnen

Wanneer je een hond ontmoet –vooral als het eentje is die je niet kent– is het goed dat je de hond het initiatief laat nemen. Wacht geduldig totdat hij vrijwillig én rustig naar je toekomt, een ontspannen, zachte blik heeft. Dit zijn duidelijke tekenen dat hij zich op zijn gemak voelt met jouw nabijheid en interesse toont.

Bekijk de video hieronder en abonneer je gerust op mijn YouTube-kanaal ;-)

Pas als de hond zachte interactie zoekt, zoals rustig aan je snuffelen, kun je voorzichtig je arm en hand laag houden en zijn hals of zijkant met je vingers aanraken. Hou dit eerste contact licht en kort. Op deze manier geef je de hond de ruimte om jouw bedoelingen te begrijpen zonder zich overweldigd te voelen.


Een veelvoorkomende fout is om naar het hoofd van de hond te reiken. #whosagoodboy

Richt je in plaats daarvan op het aaien van de nek of zijkant van de hond. Door je hand laag te houden, kom je minder dreigend over.


Een ontspannen Diesel
Een ontspannen Diesel

Belangrijk om te weten is dat je de hond beter niet rechtstreeks aankijkt, omdat dit voor hem ook als bedreigend kan aanvoelen. In plaats daarvan kun je je blik iets van hem afwenden of laag houden. Hierdoor ontstaat er een kalme en niet-bedreigende sfeer tijdens jullie ontmoeting.

Voor de meer gevoelige honden zijn langzame, zachte bewegingen het meest effectief. Vermijd enthousiaste of onvoorspelbare handelingen, omdat deze stress kunnen veroorzaken. 

Neem gerust af en toe een pauze tijdens het contact om je ervan te verzekeren dat de hond nog steeds geniet van jouw aanraking.


Signalen van comfort

Een hond zal zijn comfortniveau met je communiceren via lichaamstaal en gedrag. Let op deze positieve signalen:

 • Ontspannen lichaamshouding: hij voelt zich comfortabel, heeft een ontspannen lichaamshouding, zonder tekenen van spanning en maakt geen plotselinge bewegingen
 • Zoeken naar herhaling: de hond moedigt je aan om door te gaan met aaien door bijvoorbeeld zijn kop onder je hand te duwen of je opnieuw aan te raken
 • Oogcontact maken: de hond kijkt je zacht aan of steekt een poot zacht naar je uit met de vraag je actie verder te zetten
 • Staart: de hond heeft een losse (bewegende) staart 

Dit is mijn oppashondje Whippet Eisa (zus van Ellie). Ze is best nog wat afwachtend, want ze kent me niet zo goed. Wel geeft ze mij aan dat rustige interactie oké is voor haar. En wat een lief einde, vind je niet?


Signalen van onbehagen

Honden zullen verschillende tekenen van ongemak vertonen wanneer ze minder, of niet, genieten van het aaien. Het is zeer belangrijk om aandacht te besteden aan deze kalmeringssignalen

Tekenen van ongemak zijn onder andere:

 • Tongelen: De tong komt heel kort even uit de voorkant van de muil
 • Neuslik: Je ziet de tong snel over de neus likken
 • Muillik: De tong komt uit de muil, vaak langs de zijkant, gaat over de neus en keert terug in de muil
 • Vermijdend gedrag: Als de hond zijn hoofd, lichaam of zich helemaal van je weg draait, geeft dit aan dat hij zich ongemakkelijk voelt.
 • Geeuwen: Overmatig gapen wordt vaak verward met vermoeidheid maar duidt op ongemak.
 • Weglopen
Bekijk de video hieronder en abonneer je gerust op mijn YouTube-kanaal ;-)

Deze signalen geven aan dat de hond zich ongemakkelijk voelt bij wat er op dat moment aan het gebeuren is. 

Wanneer je deze signalen opmerkt, is het belangrijk om de grenzen van de hond te respecteren en te stoppen met aaien. Voel je daar niet slecht om, hij bedoelt het niet persoonlijk. In de plaats kan je respect en begrip voor zijn gevoelswereld bieden.

Om het comfortniveau van een hond volledig te begrijpen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun volledige lichaamstaal. Een greep uit het signalen-gamma:

 • Oren: platliggende oren duiden op onzekerheid of angst
 • Ogen: zachte, ontspannen ogen zijn een positief teken, terwijl wijde ogen of zichtbaar wit kunnen duiden op onzekerheid of angst.
 • Lichaamshouding: een ontspannen lichaamshouding is een goed teken, terwijl een gespannen of alert lichaam toch enige spanning verraadt.

Kwispel-weetje

Je zult misschien verrast zijn als ik je zeg dat er wel vijf verschillende kwispels zijn! De manier waarop een hond met zijn staart beweegt, onthult veel over zijn gemoedstoestand.

Een losse en ontspannen kwispel toont vaak dat de hond zich op zijn gemak voelt. 

In een ander artikel zal ik uitgebreider vertellen over de andere vier soorten kwispels, voorzien van duidelijke vertalingen! Even geduld, het komt eraan!


Conclusie

Het omgaan met een gevoelige of onbekende hond vereist enige oplettendheid, wil je zijn stressniveau niet naar omhoog doen stijgen. Door hun grenzen te respecteren en hun signalen te herkennen, kun je beide van een fijne knuffelsessie genieten.

Onthoud dat het altijd het beste is om de hond zélf te laten beslissen om zacht contact met jou te hebben, de interactie kort te houden en hun comfort voorop te stellen.

Het opbouwen van vertrouwen en begrip tussen jou en de hond kan leiden tot een sterke band.


PetFriend • expertise hondentaal

Hallo! Ik ben Sara, coach van de connectiemethode®. Mijn passie is om rust te brengen in het leven van jou en je hond én het verspreiden van de hondentaal.

Net zoals ik het welzijn van honden als topprioriteit beschouw, is het ook mijn missie om jou te ondersteunen in het beter begrijpen van je hond. Ik sta klaar om je te helpen een expert te worden in het 'lezen' van je eigen hond, ongewenst gedrag een stap voor te zijn of bestaand te verminderen.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe ik jou kan helpen, nodig ik je van harte uit om een gratis klankbordgesprek aan te vragen. #push the button 


🏡🐾 Heb je altijd gedroomd van een vertrouwenspersoon én hondenoppas die niet alleen voor je huisdier zorgt, maar ook gespecialiseerd is in de taal van de hond? Ik kan jou helpen!

Liefs, Sara