Hondenoppas … door hondenogen bekeken

16-05-2024
Oppasvriendin Nova
Oppasvriendin Nova

Deze blog bekijkt drie vormen van de gekende 'dogsitting', biedt een interessante kijk op hondenoppas vanuit het perspectief van de hond zelf én introduceert een alternatieve, op maat gemaakte oplossing voor honden die extra rust nodig hebben of 'minder 'sociaal' zijn (met andere honden).

Hobby-oppassers

Mensen helpen (vooral) mensen

Voor velen is hondenoppas een hobby. Helemaal te begrijpen! Wie graag honden ziet, wil zo veel mogelijk rond hen vertoeven. Geef ze eens ongelijk …

image freepik
image freepik
 • Als 14-jarige heb je soms niet het geluk dat je een hond mag van je ouders. Dus dan ga je de buurt helpen om de hond uit te laten of bij hen thuis het diertje eten te geven.


 • Als 19-jarige ben je druk in de studietijd. Blokken, blokken, blokken. Maar je hebt ook zin in nu en dan een verzetje. Lap, verzetjes kosten geld! 

  Op verschillende fora meld je je aan als hondenwandelaar en oppas. Topidee, zo kan je een centje bij verdienen en je maten ook eens trakteren op een frisse pint.


 • Volwassen hondenliefhebbers gaan dan vrijwillig of tegen betaling voor je hond zorgen, wanneer jij van huis gaat. Na eerst een deftig praatje te slaan, want je laat niet zomaar iemand in je huis bij je huisdier, overhandig je ze de sleutel.

Bij thuiskomst of na de wandeling ga je even in gesprek om te vernemen hoe alles verlopen is.

Wanneer je als baasje hoort 'hij was braaf hoor', ben je gerust.

Je bent ondertussen wel mee met het verhaal: Mensen helpen mensen.

image freepik
image freepik

Hondenpension

Vele hondenouders brengen hun hond naar hun favoriete hondenpension als ze op vakantie gaan. Genoeg op voorhand ingepland, zodat er nog een plekje is voor hun lieve woef. 

Na zo'n pensioenbezoek is hun hond hyper. 'Vast door het vele spelen met de andere honden'. En dat is goed, want liever een sociale hond dan een hond die van andere honden niet moet weten (zoals de buurhond).

De berichten van het pensionfront zijn positief: In het begin wat blaffen en soms wat ruzie maken met de anderen, maar daarna best rustig. Hij heeft goed gegeten en gedronken. 's nachts soms wat geblaf maar niet veel.

Tof. Volgende keer mag hij weer gaan spelen met de honden.

Vanuit hondenogen bekeken …

Hobby-hondenoppassers

image freepik
image freepik
 • 14-jarige oppas

Thuis is mijn veilige haven, mijn comfortzone. Maar soms, als een vreemde met me gaat wandelen, voel ik me een beetje ongemakkelijk. Ik kan dan met mezelf geen weg en spring ik vaak op … Ze wandelt eigenlijk meer met haar telefoon ipv met mij. Daardoor merkt ze niet op in wat voor moeilijke situaties ze me soms brengt.

Want … ik moet eerlijk zijn: ik vind het eigenlijk spannend om daarbuiten te zijn. Zelf wanneer ik met mijn eigen hooman op baan ben en zie ik een andere hond doe ik er alles aan om die op afstand te houden. Vaak tevergeefs … Ik hou écht niét van andere honden!

 • Studerende oppas

Wanneer de studerende hooman in mijn veilige ruimte komt, snapt hij soms niet dat ik moeite heb met de luide muziek die hij draait. Ik versta dat er ontspanning moet zijn, dat is het probleem niet. Ik blaf om hem te laten weten dat het me stoort – ik hoor alles veel beter en ik word er onrustig van – en ik word naar de tuin gestuurd!

Uit frustratie begin ik putten te graven en dan krijg ik wéér op mijn kop. Pfff, het valt niet altijd mee, zo'n vreemde in huis als mijn eigen nest weg is.


(Huiselijk) hondenpension

  Vroeger ging ik naar een hondenhotel. Kennel-na-kennel en een grote loopweide met vijver. Allemaal oké wel voor vele andere honden … maar … O my Dog! Wat een schrik heb ik daar.

Ik kwam mijn kennel liever niet uit. De honden die er waren, kende ik niet. Ik had al aangegeven dat ik geen interesse had in de speelmomenten. Dat is dan een keertje geëscaleerd omdat er niet naar me geluisterd werd … 

Ik heb al gehoord van 'huiselijke hondenopvang' en dat lijkt me wel fijn. Maar ik heb een probleem: andere honden vind ik dus echt véél te spannend om mee om te gaan

Dus daar ga ik beter niet naartoe.

Prikkelarme oppas aan huis

een nieuwe wind in hondenland

Ik hoorde laatst iets waaien …

Er blijkt een 'tante Sara' te zijn, die honds praat. Ze is kalm, praat uitgebreid met je hoomans en merkt het op wanneer je meer tijd nodig hebt om 'vriendjes te worden'.

Zélf als je aan haar snuffelt, hoef je niet bang te zijn dat ze je persé zal knuffelen! Kom dat tegen! Welja … graag!

Ik ga het even googelen … 

Och, ze is ook coach van de connectiemethode®. Mooi meegenomen!

Merelbeke. Dat ligt in Oost-Vlaanderen. Ze blijkt een prikkelarme oppas te zijn, komt enkel aan huis (en tuin) en zorgt dat wij, honden, onze batterijen ook eens kunnen opladen.

Wel ideaal voor honden die in een druk gezinsleven wonen of gewoonweg snel geprikkeld raken.

Wandelen zit niet standaard in haar aanbod. Amai, kom dat tegen! 

Eigenlijk maar goed ook, want ik vind wandelen sowieso al spannend. Laat me maar veilig hier in huis en in de tuin. 

Coaché Dante
Coaché Dante

Ik schuif even deze blog onder de neus van mijn hooman! 

Ze zijn al een tijdje op zoek naar een alternatief dat beter bij mij past. Ik ga hen vragen om de 3-in-1 kennismaking aan te vragen, dan krijgen ze naast de kennismaking ook een mondje honds mee én kan ik haar eens kort alleen voor mezelf hebben. 

Ze zal dan op dat zelfde moment ook 'proef-oppassen' … zo kan ik aangeven of er een klik is of niet. Ik lees ook, dat als ik zelf het nog niet zie zitten, dat meerdere kennismakingen worden ingepland. Och … een dienst écht op mijn maat.

Wat een ontdekking! Ik ben zelf een beetje van mijn melk door dit goede nieuws.

Ik neem even mijn kauwbot en ga naar mijn knusse mand … mijn hoofd kan wel wat rust gebruiken nu.

Oppasertje Ellie
Oppasertje Ellie

Kies bewust anders

 • slechte ervaringen met hobby-hondenoppas?
 • geen mogelijkheid of zin om een hondenpension in te schakelen?
 • op zoek naar echte gemoedsrust?
 • alleen vertrouwen in een welzijnsgericht geschoolde dogsitter?

Bekijk mijn oppasaanbod, vraag je kennismaking aan en start jouw stressvrije toekomst!