11+ jaar actief in de hondenwereld

Van 2012 tot 2021 heb ik een fantastisch vrijwilligerswerk gedaan: assistentiehonden in opleiding vergezellen tijdens de ravotmomenten. Even geen commando's opvolgen, even niet 'studeren' of werken. Wel echt hond zijn, samen 'zijn', lekker vuil maken, knuffels komen halen bij de uitlater (mij!), … Het laatste jaar deed ik ook de basis vachtverzorging: één-op-één-tijd, de hond een zachte, kalme borstelbeurt geven terwijl de rest van de bende de rust vond rondom ons. Magische momenten …

Ik werkte 14 jaar als bediende, ervaarde veel emotionele en fysieke stress en was daardoor vaak onrustig tijdens mijn vrije tijd. Gelukkig kon ik me wekelijks optrekken aan mijn tijd bij de vrijwilligerswerk-hondjes.

Herbronnen

Corona en ziekte zette me in 2020 op non-actief. Ik besloot een tijdje vrijwilliger te worden in het opvangcentrum voor vogels & wilde dieren in Merelbeke. Bij deze dieren werd ik opnieuw rustig én vrolijk. Ik voelde dat ik mijn passie achterna moest gaan: 'iets doen met dieren'. Nog vrij vaag, maar het zaadje was geplant.

Met de nodige portie moed klopte ik bij de juiste instanties aan om me te ondersteunen tijdens mijn professionele zoektocht en wist snel dat 'honden' de sterren van mijn nieuwe zaak zouden worden.

'Thuiskomen' dankzij mijn opleidingskeuze

Er ging een nieuwe wereld voor me open toen ik de wetenschappelijk onderbouwde opleiding 'hondengedragsbegeleider' bij Geert De Bolster startte: ik leerde de connectiemethode® kennen. Deze manier van levensfilosofie brengt voor zowel dier als mens zoveel positieve verandering. Het leven en werken vanuit je hart, met anderen en met onze huishonden staat hier centraal. Ik had gevonden wat bij me past!

De Bolster Academy - Opleiding hondengedragsbegeleider
De Bolster Academy - Opleiding hondengedragsbegeleider

Tijdens deze fijne nieuwe start ging ik rustig aan de slag als hobby-hondenwandelaar en petsitter in mijn eigen streek. Ik praatte met vele hondenbaasjes. Hoe meer kennis ik kreeg, des te beter ik hen en hun huishonden begreep. Mijn wandelaanbod heb ik ondertussen helaas moeten schrappen. Jammer, maar 'elk nadeel hep ze voordeel' dus ik wou een alternatief bedenken dat op een andere manier erg waardevol zou zijn.

Het alternatief moest wel aan enkele voorwaarden voldoen. Mijn aanbod diende er eentje te zijn waar ik het welzijn van honden en het thema 'rust' centraal kan stellen, hondeneigenaren op een warme manier kan ondersteunen met de hindernissen die ze met hun hond ervaren én waar ik dicht bij mezelf kan blijven.


Mijn visie op het 'omgaan met honden'

coaching
Sinds mijn opleiding is het voor mij heel duidelijk dat het verspreiden van de hondentaal en een moderne, warme opvoeding van groot belang zijn voor het welzijn van onze huishonden.

Een gevoelige hond in huis hebben is niet gemakkelijk, zeker niet wanneer je elkaar niet verstaat. Daardoor ontstaan er gedragsproblemen en is zijn welzijn niet meer gegarandeerd.

Door mijn kennis van hondengedrag en -taal met hondeneigenaren en -liefhebbers te kunnen delen, zullen vele frustraties bij baasjes achterwege blijven en plaats maken voor begrip en aangepast leiderschap.

oppas op maat van de hond

Oppassen op honden kan iedereen, dat is waar. Maar is de oppas dan op maat van de hond? Met mijn moderne en welzijnsgerichte kennis zie ik wat een hond nodig heeft, wat hij wenst én wat niet. Als hondenliefhebber met professionele achtergrond is het een verrijking om deze taal te spreken, deze hondentaal te (her)kennen. Daardoor zal je hond zich snel gerespecteerd voelen. Hij zal zich niet moeten aanpassen aan de oppas omdat ik me aanpas aan hem. Hij krijgt er als het ware een vriend bij die zijn emoties begrijpt en respecteert.

Dat brengt rust. Het schept (op termijn) vertrouwen én een groter gevoel van veiligheid. Voor de hond, jou als baasje en voor mezelf.


Het visitekaartje van PetFriend

Rekening houdend met mijn eigen leefstijl voelt het juist aan om PetFriend op de kaart te zetten als aanspreekpunt voor hondenbaasjes die op zoek zijn naar antwoorden om hun prikkelgevoelige hond extra te ondersteunen en dat dmv mijn duurzame coaching en gespecialiseerde oppasdienst.

In beide ondersteuningen is mijn visitekaartje 'RUST BRENGEN':

  • Rust bij jou als hondeneigenaar door inzichten te verwerven zodat jij je hond (nog) beter kan begeleiden.
  • Rust bij de hond door de aangepaste steun van zijn sociale groep (jij en je gezin) en een vaste oppas (ik) die zijn taal verstaat, respecteert en zijn stressniveau daardoor laag kan houden.

Wanneer ik in gesprek ga (coaching / oppas) met baasjes van een specialleke, verwarmt het me als ik de liefde voor hun huisdier voel in hun verhaal. 

Ook merk ik de onmacht of schaamte op wanneer me wordt toevertrouwd dat de opvoeding niet altijd van een leien dakje loopt.

Het is heel fijn om velen onder hen te kunnen geruststellen, moed te geven, vooruit te kijken en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Door een luisterend oor te bieden, niet te oordelen, inzichten en advies te geven hoop ik nog vele gevoelige eigenaren met fantastische honden (knipoog) te mogen begeleiden en ondersteunen.

Ik school me steeds bij om de modernste begeleiding en steun te kunnen bieden aan mijn klanten en bouw een warm netwerk van gelijkgestemde hondenprofessionals op om echt te groeien in de boeiende hondenwereld.


Aiki kwam in mijn leven in 2013. Hij was toen een flinke kater van ±11 jaar en werd 18,5 jaar. Op 26 augustus 2022 heb ik hem vredig en zonder (extra) pijnen laten gaan. Dit is de moeilijkste keuze ooit in mijn leven geweest. Maar ik kijk met een onmetelijke dankbaarheid terug op wat we samen gehad hebben. Met Aikje heb ik ontdekt hoe groot mijn liefde voor een dier kan zijn als volwassen persoon. (deze paragraaf is de moeilijkste die ik ooit geschreven heb)
Aiki kwam in mijn leven in 2013. Hij was toen een flinke kater van ±11 jaar en werd 18,5 jaar. Op 26 augustus 2022 heb ik hem vredig en zonder (extra) pijnen laten gaan. Dit is de moeilijkste keuze ooit in mijn leven geweest. Maar ik kijk met een onmetelijke dankbaarheid terug op wat we samen gehad hebben. Met Aikje heb ik ontdekt hoe groot mijn liefde voor een dier kan zijn als volwassen persoon. (deze paragraaf is de moeilijkste die ik ooit geschreven heb)

Wie me kent, weet dat …

  • ik gelukkig word van kleine dingen
  • ik soms niet uit mijn woorden geraak
  • natuur mij gelukkig maakt, maar gras en blote voeten geen fijne combinatie vind
  • ik misschien sociaal overkom, maar het beste functioneer in een heel kleine groep mensen, of een grote groep dieren!
  • Aikje, een ferme witgrijze kater, mijn allereerste eigen huisdiertje is geweest die 18,5 jaar is mogen worden
  • ik thuis opgegroeid ben met 2 Golden Retrievers Freya en Mira en 1 kat Karo. 
  • ik als kind mappen vol van zoogdieren en Leonardo DiCaprio verzamelde … Van deze periodes heb ik vooral de zoogdierenpassie doorgetrokken.
  • ik fan ben van de vegetarische keuken
  • ik me muzikaal uitleef op viool en gitaar

Opleidingen - bijscholingen

  • De Bolster de connectiemethode®. opleiding tot …
    • Je hond opvoeden met de connectiemethode®
    • Hondengedragsbegeleider - hondenopvoeder & specialist probleemgedrag
    • Bijscholing QualityLabel - verlatingsangst (Geert De Bolster)
    • Bijscholing QualityLabel - groepslessen pups en jong volwassen honden (An Delanghe - Honderonsje)
  • Dierbare ontmoetingen: Kind & Hond
  • Nordic Education Centre for Dogs
  • Ecuphar bijscholing: '(H)erkennen van chronische pijn ten gevolge van osteoartritis'
  • Eduanimalis: Kwispeltherapie: Agressie bij honden in de praktijk
  • Eduanimalis: Ingrid Smolders: Voeding en gedrag
  • Kwispeltherapie: When things go boom - Een comfortabel stressvrij nieuwjaar voor jouw hond
  • Amazing Animal Minds: Vuurwerkangst bij honden
  • Flying Dogs: Kind en Hond interactieve lezing
  • EHBO bij honden
    • Dogs and Drinks: lezing 'EHBO voor honden' door dierendokter Joshua
    • Syntra: avondopleiding EHBO bij honden
  • … wordt steeds aangevuld ;)