Puppy-pieskes …

01-01-2024

Puppy-pieskes, ze horen er nu eenmaal bij. Lees in deze blog over de factoren die meebepalen of het zindelijkheidsproces snel of wat trager verloopt.

Image by Freepik
Image by Freepik

Een ervaren fokker zorgt ervoor dat het proces van zindelijkheid al in gang is gezet tijdens het verblijf in het nest. 

Pups en honden hebben van nature de neiging om hun persoonlijke ruimte schoon te houden, dus maak je geen al te grote zorgen over zindelijkheidstraining. 

Met de aanmoediging van hun moeder om buiten het nest hun behoeften te doen, zullen ze dat vanzelf oppikken. 

Zelfs op drie weken oud zijn pups al in staat om hun nest te verlaten, zolang de randen niet te hoog zijn.

Een voorbereid puppy-ouder telt voor twee

Het vooruitzicht op een schattig, pluizig nieuw huisgenootje is heerlijk!

Als je op dit moment helemaal in de wolken bent, wil ik je graag op die wolk houden!

Weet dat de komst van zo'n levendige pup ervoor kan zorgen dat je snel van die wolk afdondert wanneer je niet genoeg bent voorbereid.

Dus ... een slimme (toekomstige) puppy-ouder telt voor twee: haal snel de 4 basistips voor een succesvolle socialisatie binnen!

Wees een grote positieve factor door begrip te hebben voor je kleine pupperd.

5 factoren die het proces kunnen vertragen

Image by Freepik
Image by Freepik

  1. Als je pup uit een nest komt waar de moeder en haar pups de kennel niet kunnen verlaten, kan het zindelijk maken wat langer duren. Maar met de juiste zorg en geduld komt het uiteindelijk wel goed, al kan het enkele maanden duren.


  2. Stress heeft een negatieve invloed op het spijsverteringsstelsel, net zoals bij mensen. Als je pup te veel prikkels ervaart door overmatige activiteit en opwinding, kan zijn spijsvertering verstoord raken, wat het zindelijkheidsproces vertraagt.


  3. Een zieke pup die pijn heeft of medicijnen moet nemen, kan meer drinken, vaker plassen en mogelijk een zwakkere ontlasting hebben, waardoor zindelijkheidstraining bemoeilijkt wordt.


  4. Het aanlijnen van je pup voor zindelijkheidstraining kan zijn gevoel van veiligheid beïnvloeden. Als je het kunt vermijden, doe dat dan.


  5. Boos worden als je pup binnen plast heeft geen zin en maakt hem alleen maar angstiger. Het negeren van het gedrag en rustig opruimen is effectiever dan hem te straffen of haastig naar buiten te brengen.

Kleine baasjes, kleine blaasjes

Hou er rekening mee dat een pup een kleinere blaas heeft, net zoals baby's en kinderen. Het is normaal dat hij vaak zijn behoefte moet doen. Zorg ervoor dat je hem regelmatig buiten laat om zijn behoeften te doen.

Als je pup voor langere tijd alleen moet blijven, is het verstandig om binnen een plek in te richten waar het geen probleem is als hij zijn behoefte doet.

Image by Freepik
Image by Freepik

structuur

Honden houden van structuur. Verrassingen vinden ze maar niks (tenzij het is wat lekkers is om te eten). Ontwikkel daarom een vast dagritme voor zijn eet-, speel- en plasmomenten

Ga met hem op vaste tijden naar buiten voor een plas in de tuin of op je terras.

Om een vlot zindelijkheidsproces te bekomen, is het goed om aandacht te besteden aan een stabiel spijsverteringsstelsel

Dat kan je bereiken door je pup op drie vaste tijdstippen eten te geven. Als leidraad kan je die momenten elke keer vóór jouw eetmoment plannen:

  • voor jouw ontbijt
  • voor je lunch
  • rond 16u in de namiddag

Puppy-opvoeding in de praktijk

Vergaar 100% welzijnsgerichte puppy-kennis, liefst nog vóór je die fluffbol in huis hebt!

Door je op voorhand in te lezen hoé je alles stap-voor-stap in goede banen leidt, zal je pup sneller vertrouwd worden met alles dat bij het opgroeien hoort! 

ONTDEK NU PUUR PUPPY  🐾  jouw praktische steunpilaar gedurende de uitdagende puppy-periode

Ongelukjes in huis horen er bij. Het is normaal gedrag van een pup.