Puppy-pieskes …

26-01-2024
Freepik
Freepik

Er zijn veel factoren die meebepalen of het zindelijkheidsproces snel of wat trager verloopt.

  • Een goede fokker zal het zindelijkheidsproces in het nest al in goede banen geleid hebben.
  • Elke pup en hond wil de persoonlijke ruimte proper houden. Ze hebben het in zich om zindelijk te worden. Daar hoef je je niet te veel zorgen over te maken. Met de hulp van zijn moeder, die hen zal stimuleren hun behoefte buiten het nest te doen, zal hij dat uit zichzelf beginnen doen. Een pup van drie weken oud is in staat om zijn nest zelf te verlaten, op voorwaarde dat de afsluiting van hun nest niet te hoog is.

Gratis Puur Puppy e-book

Heerlijk, (binnenkort) zo'n klein fluffbolletje in huis! Als je nu helemaal op een roze puppy-wolk zit, dan wil ik jou daar zolang mogelijk op laten vertoeven!

Want zo'n jong geweld in huis, kan er al snel voor zorgen dat je van die wolk dondert.

DUS … een gewaarschuwd (toekomstig) puppy-ouder is er twee waard: haal snel deze 4 basistips voor een geslaagde socialisatie gratis in huis!

Weet dat jij als baasje een grote positieve factor kan zijn door proactief te handelen én begrip te hebben voor je kleine pupperd.

5 factoren die het proces kunnen vertragen

  • Als je pup uit een nestje komt, waar de moeder (en haar pups) de kennel niet kan verlaten, zal het zindelijkheidsproces wat langer duren. Met de nodige zorg en geduld komt dit in orde. Het kán enkele maanden duren.
  • Stress is nefast voor het spijsverteringsstelsel. Denk aan hoe ons lichaam reageert als we in stressvolle situaties verkeren. Ook bij je pup is dat zo. Als hij te veel prikkels ervaart door teveel activiteiten en daardoor te vaak opgewonden is, kan het zijn dat zijn spijsverteringsstelsel niet zo optimaal werkt. Het zindelijkheidsproces zal daardoor trager verlopen.
freepik
freepik
  • Als je pup wat ziek is, pijn ervaart en /of medicatie moet nemen, kan het zijn dat hij meer zal drinken, meer zal plassen en/of slappe stoelgang zal maken.
  • Bij het zindelijk maken aan de leiband wordt het veiligheidsgevoel van je pup op de proef gesteld. Als je het kan vermijden, vermijd het.
  • Boos worden heeft geen zin als je pup zijn behoefte in huis heeft gedaan. Hij zal alleen maar angstiger worden. Zeg niks als hij het doet of nadat hij het heeft gedaan. Hem snel oppakken en naar buiten dragen/jagen heeft geen zin. Te laat is te laat. Ruim het gewoon op.

Kleine baasjes, kleine blaasjes

Hou er rekening mee dat een pup een kleinere blaas heeft, net zoals baby's en kinderen. Het is normaal dat hij vaak zijn behoefte moet doen. Laat hem dus regelmatig buiten.

Indien hij langere tijd alleen moeten blijven, kan je best binnen een plek voorzien waar het niet erg is dat hij zijn behoefte doet.
freepik
freepik

structuur

Honden houden van structuur. Verrassingen vinden ze maar niks (tenzij het is wat lekkers is om te eten). Ontwikkel daarom een vast dagritme voor zijn eet-, speel- en plasmomenten

Ga met hem op vaste tijden naar buiten voor een plas in de tuin of op je terras.

Om een vlot zindelijkheidsproces te bekomen, is het goed om aandacht te besteden aan een stabiel spijsverteringsstelsel

Dat kan je bereiken door je pup op drie vaste tijdstippen eten te geven. Als leidraad kan je die momenten elke keer vóór jouw eetmoment plannen:

  • voor jouw ontbijt
  • voor je lunch
  • rond 16u in de namiddag

Ongelukjes in huis horen er bij. Het is normaal gedrag van een pup.