Golden days @ Spencer & Penny

25-08-2023

Het is zover!

De 10-daagse stayover bij de 1,5 jarige Golden Retriever Spencer en Poezemiene Penny is gestart. Sinds januari 2023 hebben M, R (de 'baasjes') en ik toegewerkt naar deze opdracht want Spencer leeft met een pijnproblematiek. Zijn verzorgers kiezen voor aangepaste zorg en begeleiding van professionals. Ik ben blij dat ik één van hen mag zijn. 

Ondertussen ben ik al meerdere malen in deze gouden mand komen oppassen (en overnachten) om het gewenningsproces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Sinds een uur zijn we alleen … . Tijdens dit schrijven ligt Spencer onder de bank waar ik provisoir mijn werkplek heb geïnstalleerd. Om het vertrek van zijn verzorgers op een positieve manier te verwerken, heb ik rustige muziek opgelegd en zal later mijn eigen spullen uitpakken en mijn werkplekje pimpen. Zo houd ik zijn stressniveau laag en hoop ik dat hij zich gemakkelijker kan aanpassen aan de nieuwe situatie.

Penny ligt lekker boven op bed. Dat geeft mij de kans even wat neer te pennen. Wanneer ze samen met Spencer en mij beneden vertoeft, ligt ze steevast op het toetsenbord of geeft ze de muis (en mijn hand) een liefdevolle mep als deze te hard aan het werk is ;) 

Verandering, daar houden honden niet van

Door alle routines, schattige gewoontes en belangrijke do's & don'ts met M en R te bespreken, kan ik de oppasperiode van Spencer zo goed mogelijk doen verlopen. We blijven dan ook in contact met elkaar gedurende de hele oppasperiode. Het is belangrijk dat de huisdieren hun gewoontes kunnen aanhouden. Ik probeer deze zo goed mogelijk tegemoet te komen.

Ik blijf er mij dag en nacht van bewust dat ik niet de veilige haven ben van mijn oppashonden, al poog ik dicht zo goed mogelijk te benaderen. Onrust en stress kunnen dus elk moment de kop opsteken. Elke hond uit dat anders. De ene begint op te springen en te blaffen, de andere zal putten beginnen graven. Communicatie met 'de baasjes' is dus heel belangrijk om deze uitingen zoveel mogelijk te beperken. 

Zo komt Spencer het snelst tot rust onder de bank waar ik werk en eet. Deze plek zal dus het vaakst ingezet worden wanneer er onrust bij hem aanwezig is. Aan mij om die onrust zo snel mogelijk op te merken en er juist naar te handelen.


10 days-challenge

Werken met gevoelige honden, waar je niet de verzorger van bent, is best uitdagend. Het is niet zomaar 'op hondjes passen'. Naar mijn mening moet je de hondentaal kennen, weten hoe erop te reageren én veel aanpassingsvermogen aan de dag leggen. Dat betekent dat je je werk –of wat je ook aan het doen bent …– laat vallen en aangepaste steun biedt, ook al komt het je niet meteen uit.

Als professionele dogsitter wil ik mijn oppashonden de best mogelijke tijd bieden wanneer hun sociale groep even niet voltallig is. 

Daarom staat ook deze oppas in het teken van 'rust brengen'. Rust zorgt ervoor dat mijn oppasdieren in staat zijn om positief om te gaan met ons tijdelijk samenzijn. #relaxstaycation


Blijf op de hoogte van oppas aan huis door je aan te melden voor de nieuwsbrief. 

Liever enkel of vooral 'oppas-nieuws'? Vink dan deze interesse aan tijdens je aanmelding!

Liefs, Sara