Zo vind je de perfecte hondenoppas

02-05-2024

In deze hondenoppas-blog lees je vijf belangrijke to do's wanneer je voor het eerst een tijdelijk (en nieuw) pseudo-baasje zoekt voor je hond. 

Als professionele hondenoppas weet ik hoe belangrijk hondenouders het vinden om een oppas te hebben die echt begrijpt wat je hond nodig heeft. 

Je leest hier wat jij kan doen om de perfecte hondenoppas te vinden. Van het delen van schattige eigenaardigheden tot het benadrukken van het belang van iemand die de hondentaal begrijpt.

1. Duidelijke instructies 

Geef de oppas niet alleen een lijst met taken, maar licht ook de oppas in over het gedrag van je hond in verschillende situaties.

  • Heeft hij een zwak voor een favoriete speeltje? Kan je het speeltje zonder problemen nemen of zal hij het verdedigen?

  • Heeft ie een speciale manier om te laten weten dat hij buiten een plasje moet doen?

  • Waar wordt je hond zenuwachtig van en wat brengt hem tot rust?


Hoe meer het 'pseudo-baasje' op de hoogte is van hoe je woef zich doorheen de dag gedraagt, des te meer dat je hond zichzelf kan zijn gedurende de oppasperiode.

Ik wil benadrukken dat een hobby-oppasser niet altijd de taal van de hond kent. 

Het is belangrijk dat je iemand inschakelt die naast een groot hondenhart, de signalen van je hond goed kan interpreteren, zodat je hond zo weinig mogelijk stress ervaart wanneer jij niet thuis bent.

2. Belangrijke gegevens

Zorg vóór je vertrekt ervoor dat je toekomstige dogsit niet alleen jouw vertrouwen heeft, maar ook alle contactgegevens voor in nood!

Kosmoo
Kosmoo

De hondenoppas moet belangrijke contactgegevens hebben, zoals

  • boekje van je hond (paspoort voor gezelschapsdieren)

  • jouw telefoonnummer

  • het nummer van de dierenarts

  • noodcontact en andere noodnummers

Dit is vooral belangrijk voor noodsituaties of als er zich onverwachte kleinere problemen voordoen.

Snel schakelen bij noodgevallen

Geef je dierenarts en je noodcontacten de gegevens van je oppas en vertel voor welke periode je beroep doet op een externe persoon, voor het geval dat jouw bestie extra zorg nodig heeft.

Zo hoeft de oppas zich niet meer voor te stellen en kan er meteen geschakeld worden.

Indy
Indy

3. De buurt verkennen 

Schakel je (ook) een hondenwandelaar in, laat ze dan niet alleen de beste plekjes zien waar je hond het heerlijk vindt om rustig te snuffelen, maar vertel ze ook over die ene buurman die altijd even komt kletsen en vertel hoé je hond daar op reageert. 

Ook hier is het belangrijk dat de dogwalker kan inschatten of die babbel wel gewenst is door je hond. Kies dus zorgvuldig een persoon met kennis van de hondentaal.

Vergeet niet eventuele gevaren in de buurt aan te kaarten zodat deze tijdens de wandeling kunnen vermeden worden waardoor zowel je hond als de tijdelijke begeleider ze zich veilig en comfortabel voelen.

Ben je niet zeker hoe je hond jullie wandelingen ervaart? Contacteer me even om dit te bekijken.

Oppasvriendinnetje Durga
Oppasvriendinnetje Durga

4. Voorspelbaarheid

Honden houden van voorspelbaarheid.

Zorg dus dat de oppas dezelfde routines aanhoudt die je dagelijks hanteert. Doet je oppas dat niet, dan kan dit verwarrend zijn voor je hond en probleemgedrag veroorzaken. De voorwaarde is dat je hond kan ontspannen tijdens die routine.

Benieuw of jullie huidige routines goed afgestemd zijn op de noden van je hond? Dat kunnen we samen achterhalen!

5. Eerste ontmoeting 

Plan vooraf een ontmoeting tussen jou,  je hond en de oppas.

Kennismakingsmoment met hondenmama Cynthia en Nova
Kennismakingsmoment met hondenmama Cynthia en Nova
Geef beiden de kans om elkaar te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. En wie weet, misschien worden ze wel de beste maatjes!


Heb je een gevoeligere kwispel lopen, dan is het belangrijk dat de oppas zich bewust is van de behoeften, persoonlijkheid en noden van je hond, vóórdat je weggaat.

Lijkt je hond nog niet helemaal op zijn gemak? Plan meerdere kennismakingen in en zorg dat je hond achteraf steeds extra rust krijgt.

In dit geval kijk je écht naar het welzijn van je hond. Onthoud dat honden niet met iedereen meteen de beste maatjes zijn. Wij ook niet trouwens …

Oppasprinses Nova
Oppasprinses Nova

Hondenoppas … next level?

Zoek je al een tijdje naar een rustige oppas met kennis van hondentaal en -gedrag, dan ben je bij 'tante Sara' aan het goede adres. 

De oppasdienst van PetFriend staat gekend als het professionele alternatief voor hondenouders die het welzijn van hun hond bovenaan de lat leggen. 

Verwacht een warme kennismaking, professioneel 100% welzijnsgericht advies en een kalme hondenoppas die jouw hond een rustige staycation biedt, wanneer jij van huis bent.

Goed om weten …

Tijdens PetFriend-oppasperiodes blijft je hond in zijn eigen veilige omgeving: huis en tuin. Wandelingen zijn niet standaard in de oppasdienst opgenomen, maar is te bespreken.

PetFriend-klanten vertellen …