Als het aandoen van wandelmateriaal stroef verloopt

30-10-2023

Honden communiceren met ons. Ze vertellen wat ze fijn vinden en wat niet. Als ze iets niet fijn vinden, en we zoeken naar de oorzaak ervan, dan kunnen we veel met meer begrip omgaan met onze woefjes. In deze blog schijn ik het licht op moeilijkheden bij het aandoen van wandelmateriaal.

"Wandeltijd!" zegt de klok! Je haalt het harnas tevoorschijn, klaar om op avontuur te gaan. Een lichte frustratie steekt al de kop op wanneer je het gedrag van je hond opmerkt bij het proberen aandoen van zijn harnas of halsband … 

Wat als je hond tegenwerkt, in paniek raakt, zich terugtrekt, of zelfs begint te grommen als je probeert het harnas aan te doen? Zelf een snoepje helpt niet om te overtuigen stil staan terwijl jij poogt de riempjes vast te klikken. Het is een situatie die veel hondeneigenaren zullen herkennen.

Voordat we allen in trainingsmodus schieten, is het van cruciaal belang om de oorzaak van dit gedrag te begrijpen. Het kan variëren van angst en onderliggende pijn tot eenvoudig ongemak of territoriumkwesties (ja, een lichaam is een territorium, ook dat van je hond). 

Elke hond is uniek, en het is aan ons om hun individuele behoeften te begrijpen en te respecteren.

(lees verder onder de foto)

De taal van je hond begrijpen

Honden communiceren met ons! Wanneer we leren hoe we als baasje deze communicatie kunnen begrijpen en toepassen, opent zich een wereld van effectievere en respectvollere interactie.

Het is erg belangrijk dat we leren hoe we deze signalen kunnen herkennen en begrijpen. Let bijvoorbeeld op signalen zoals 

  • neuslikken
  • geeuwen
  • wegkijken
  • of het afwenden van hun lichaam

Deze subtiele hints –honden hun natuurlijke communicatiestijl–, laten zien dat het aantrekken van wandelmateriaal stress of spanning veroorzaakt.


Hoe kan je helpen?

Als je hond zich gespannen voelt en de bovengenoemde signalen (pas op, er zijn er nog meer dan dat) vertoont, doe je er goed aan om te stoppen wat je aan het doen bent. Het is verleidelijk om door te duwen, maar het vertrouwen van je hond mag niet worden geschaad. In plaats daarvan doe je er goed aan om geruststelling te bieden en geduld uit te oefenen. 

  • Geef je hond de tijd die hij nodig heeft om zich op hun gemak te voelen in aanwezigheid van bijvoorbeeld het harnas. 
  • Wees er voor hem en laat hem voelen dat je niks van hem verwacht dat hij niet aankan. En meen dat ook!

(lees verder onder de foto)

Hulp nodig om je unieke hond te begrijpen?

Onthoud dat elke hond anders is, en hun behoeften en angsten uniek zijn. Het is de verantwoordelijkheid van eigenaren om deze behoeften te (her)kennen, te respecteren en hen te helpen op hun eigen tempo.

Als je worstelt met dit gedrag en meer hulp nodig hebt bij het begrijpen van de signalen van je hond, aarzel dan niet om mijn hulp in te roepen. Als professional ben ik er om je daarin te begeleiden.

Het aantrekken van wandelmateriaal moet een positieve en stressvrije ervaring zijn voor zowel jou als je hond. Met geduld, begrip, mogelijks door bepaalde aanpassingen én uiteraard met veel liefde kan je ervoor zorgen dat elke wandeling een avontuur wordt waar jullie beiden van genieten, vanaf de start.

Liefs,

Sara 🐶❤️


Lees hier een fijne beoordeling van een gedragsconsult …