Dogsitting … the next level

28-05-2024

In deze blog vertel ik je meer over waarom honden niet altijd een hobby-oppasser verkiezen, maar een professional met kennis van hondentaal en -gedrag. Iemand die ze écht begrijpt en dan ook helemaal rekening kan houden met hun grenzen en noden.

Alle foto's zijn van tijdens de full stayover bij Nova.
Alle foto's zijn van tijdens de full stayover bij Nova.

Dit artikel is tot stand gekomen doordat een van mijn klanten mijn prikkelarme oppasdienst omschreef als hondenoppas, maar dan 'next level'. Wow. #bloos.

Voorwoord

2021. Als PetFriend nog een puppy was, groeide het besef dat er nood was aan een oppasdienst die op maat van de hond wordt aangeboden.

Dat inzicht kreeg ik dankzij de vele gesprekken met hondenouders. 

Hun hond paste niet in de grootschalige hondenpensions, kon nauwelijks alleen zijn … 

Andere baasjes zagen het zélf niet zitten om hun dier uit zijn veilige omgeving te halen. 

Verschillende standpunten, eenzelfde hulpvraag: een hondenoppas op maat van het gezin. Liefst iemand die kennis had van zaken.

Met PetFriend wil ik elke hond en zijn verzorger deze positieve ervaring te bieden. Want onze huishonden verschillen, net als wij, allemaal van elkaar. Dus ook hun noden, gevoeligheden, talenten, grenzen … zijn niet 'één pot nat'. 

Een oppas op maat aanbieden leek voor mij een natuurlijk en broodnodig gevolg.

Waarom kiezen voor een vaste hondenoppas?

Het kiezen voor een vaste hondenoppas biedt diverse voordelen voor zowel je hond als jezelf:

1. vertrouwen

Ten eerste krijgt je hond de kans om vertrouwen op te bouwen met zijn oppasbuddy, wat essentieel is voor zijn welzijn. Vertrouwen komt niet van de eerste dag; het is daarom verstandig om je hond niet steeds aan een andere persoon in zijn veilige omgeving voor te stellen. 

2. meer veiligheid, minder stress

Een vaste oppas die jouw hond goed kent, kan ook beter voor zijn veiligheid zorgen. Een hond die zich niet veilig voelt, zal namelijk stress ervaren. 

Daarnaast zal een dogsitter met kennis van hondentaal rekening kunnen houden met het stressniveau van je hond. Door de grenzen van je hond te respecteren en deze tijdig op te merken, kan je hond meer vertrouwen ontwikkelen en minder stress ervaren terwijl jij van huis bent.

Alertheid: een niet te onderschatten factor

Als professioneel hondenoppas ben ik voortdurend alert op het welzijn van de honden die ik onder mijn hoede heb, evenals op mijn eigen veiligheid. Wat lijkt op een ontspannen tijd met je huisdier, is inderdaad vaak een fijne tijd, maar altijd met een constante alertheid van mijn kant.

Ik observeer de oppashondjes non-stop. Ondanks mijn uitgebreide hondenkennis kan het bij zeer gevoelige honden voorkomen dat er bewust zoekwerk en soms zelfs wanhoop bij komt kijken. Ik ben niet het baasje en dus ook niet de veilige haven van de hond.

Er zijn momenten dat, ondanks mijn kennis van hun taal, er ruis op de communicatie zit. In zulke gevallen focus ik volledig op veiligheid. Wanneer ik de enige persoon in de buurt ben, maar niet degene ben die de hond kan helpen om tot rust te komen, bied ik de hond altijd de mogelijkheid om zelf keuzes te maken die hen helpen om te kalmeren.

Ik bekijk de situatie dan bewust vanop een veilige afstand. Dit onderstreept ook meteen waarom ik een voorstander ben van een vaste oppas voor je hond. Zo kan je hond vertrouwen opbouwen met de vaste dogsit.

Alertheid tijdens petsitting is een niet te onderschatten factor. Als de rust is weergekeerd en ik een goed overzicht heb van de situatie, zal ik dergelijke momenten altijd met jou communiceren. Zo ben je op de hoogte van alles wat je hond heeft meegemaakt en kunnen we samen het beste zorgplan opstellen.

ik geloof dat een prikkelarme oppasperiode de basis is om een ontspannen huisdier te bekomen

Moeilijk lezen zo … maar wél ontzettend gezellig 🥰
Moeilijk lezen zo … maar wél ontzettend gezellig 🥰

Vakantiemodus tijdens het werk?

Als professioneel hondenoppas ben ik altijd aan het werk, ook al lijkt het misschien alsof ik geniet van een ontspannen tijd in een gezellige tuin met de hond. 

Mijn vakantie-modus staat niet op 100%, omdat mijn focus altijd ligt op het welzijn van je huisdier.

Mijn belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat je hond zich zo comfortabel mogelijk voelt. Ik draag de verantwoordelijkheid om een rustige en stressloze omgeving te creëren, omdat dit essentieel is voor de veiligheid en het welzijn van je hond én mezelf tijdens de oppasperiode.

Onbekend is onbemind

Er is een punt in het leven van de oppas en de hond waar je elkaar niet kent. En dan ben je plots alleen met elkaar. Voor sommige honden toch een spannend moment. Een ook voor mij, dat geef ik helemaal toe.

Het kan gebeuren dat een hond de eerste moment (of dagen) moet wennen aan ons samenzijn waardoor hij de nodige voorzichtigheid of reactiviteit aan de dag zal stellen.

Elke hond doet dat op zijn manier. Ik geef je enkele voorbeelden uit 'de praktijk'…

  • Woef 1 zocht haar veilige ruimte (slaapkamer) op en liet me een halve dag alleen aan de keukentafel zitten

  • Woef 2 vond het maar niks dat ik alleen naar de WC ging. Een veiligheidsritueel diende zich aan (hekje gebruiken en consistentie aan de dag leggen)

  • Woef 3 werd 'enthousiast' (lees: vond het spannend) van zodra ik hem aankeek of aansprak. Een extra stille en prikkelarme oppasperiode diende zich aan

Vreemde eend met hondentaal-kennis

Het gebeurt dat een huisdier zich helemaal anders gedraagt tijdens de petsit dan tijdens de kennismaking of doorgaans hoe jij als baasje je hond ervaart. Dat vind ik heel normaal, maar daarom niet altijd even gemakkelijk.

Als oppas moet je namelijk altijd onthouden dat jij niet het baasje bent. In wezen ben je een vreemde eend in zijn territorium.

Hoe lief, speels of rustig een hond ook kan ogen, wanneer je de hondentaal kent, zie je veel emoties … zowel de aangename als minder fijne gevoelens.

Alle gedragingen worden transparant naar jou gecommuniceerd.

Wens je zelf ook de taal van je hond te kennen? Schrijf je gratis is voor de hondentaal-mails:

Kennis en rust als visitekaartje

De meerwaarde van PetFriend: hondentaal en rust brengen bij je hond

Door te kiezen voor PetFriend, verzeker je jouw huisdier van een stabiele en kalme omgeving waarin hij zich veilig en ontspannen kan voelen: zijn éigen veilige ruimte (huis en tuin).

Een vaste hondenoppas die jouw hond goed kent, zorgt voor een vertrouwde routine en minimaliseert stress. Bij PetFriend staat het welzijn van je hond altijd voorop. Ik weet dat rust en stabiliteit essentieel zijn voor een gelukkige en gezonde hond, en daarom is het mijn missie om die rust te bieden tijdens elke oppasperiode bij je hond.

Wens je ook zo'n oppas, next level? Maak dan nu kennis met mijn oppasdienst.

Uiteraard doe ik mijn job ontzettend graag en maak ik zélf de keuze om nu en dan 'ontheemd' te zijn van mijn eigen veilige plek: een keuze die vele honden niet zelf kunnen maken. Bedenk ik me net …

PetFriend-klanten vertellen …