Dominantie theorie onderuit gehaald

15-02-2024

Je hebt vast al gehoord dat je als baasje 'de baas' moet spelen om je hond onder controle te houden, anders zal hij dominant worden. Een veelvoorkomende misvatting dankzij 'de dominantietheorie'.

image by freepik
image by freepik

Laten we het er even over hebben. En deze oubollige theorie dan ook helemaal lekker onderuithalen!

De ideeën achter de dominantietheorie stammen uit onderzoek bij wolven in de jaren '60 en '70. Het idee was dat er een strikte rangorde was binnen de roedel en dat de 'alfa'-wolf de baas was.

Deze theorie werd vervolgens toegepast op onze geliefde honden, met het idee dat jij als baas de alfa moet zijn om je hond te laten gehoorzamen. #ikkrijgalkrultenen

Gevolg van oubollige denkwijzes …

Wetenschappers publiceerden hun onderzoek ➡️ hondentrainer gebruikten deze kennis in hun hondenscholen  ➡️  hondeneigenaren voeren het tot op de dag van vandaag nog stééds uit. #datisergerdanhelaaspindakaas


Wat ging er eigenlijk mis tijdens het onderzoek?

De Amerikaanse onderzoeker en stichter van het Internation Wolf Center, David Mech kwam erachter dat het oorspronkelijke onderzoek bij wolven niet representatief was voor hun natuurlijke gedrag.

image-collage by freepik
image-collage by freepik

De wolven die werden bestudeerd waren 

  • niet verwant aan elkaar 
  • en leefden in gevangenschap

wat resulteerde in onnatuurlijke sociale structuren en stressvol gedrag.

Denk aan de gruwelijke kampen in de wereldoorlogen, waar groepen mensen gedwongen werden met elkaar samen te 'leven' in niet-natuurlijke omstandigheden. En dat is dan zéér licht uitgedrukt. 😢

In zulke omstandigheden zal stress de kroon spannen en de uittingen daarvan naar boven komen. Net zoals de wolven zich anders hebben gedragen dan wanneer ze in vrijheid zouden geleefd hebben.

Nieuwe kijk op de dominantie-zaak

communicatie is key

Gelukkig zijn er nu studies die zich richten op honden in hun natuurlijke omgeving, waarin ze vrij leven in familieverbanden. Het grootste deel van hun gedragingen en interacties komt voort uit deze natuurlijke situaties.

Dit brengt ons bij de kern

Het labelen van gedrag als 'dominant' en het afdwingen van leiderschap kan leiden tot onnodige stress bij onze geliefde woefs.

Hard optreden grenst zelfs aan mishandeling en angsten onderdrukken, verergert bestaand probleemgedrag alleen maar.

Het is essentieel om te communiceren met je hond en zijn taal te begrijpen


Ongewenst gedrag zoals

  • opspringen,
  • rijden,
  • of happen …

zijn vaak slechts symptomen van diepere oorzaken die we moeten begrijpen en aanpakken. Laten we samen bouwen aan een relatie gebaseerd op liefde, vertrouwen en wederzijds respect dmv communicatie!