Een geslaagde dog- en housesit

27-08-2023

In een wereld waarin je huisdier een volwaardig gezinslid is, zoek je een betrouwbare oplossing als je op vakantie gaat of even niet thuis kan zijn. Het toevertrouwen van je huisdierenzorg aan iemand anders vereist zorgvuldige planning én vertrouwen. Het proces van het vinden van een geschikte dog-/ housesitter gaat verder dan simpelweg de sleutels overhandigen; het omvat het maken van duidelijke afspraken en het begrijpen van elkaars behoeften. In deze context wordt duidelijk dat goede afspraken niet alleen goede vrienden maken, maar ook nodig zijn voor een succesvolle stayover-ervaring. Laten we eens dieper ingaan op de cruciale elementen van een oppasperiode.

Dog- en housesitting: hét natuurlijk anti-inbraakmiddel

Je huis is jouw heiligdom. Om daar iemand anders in te laten verblijven, is geen evidentie. Daarom is het belangrijk dat je weet wié er in jouw sacred place komt. Je zoekt eigenlijk niet alleen een geschikte dogsitter, maar ook een betrouwbare housesitter.

Tijdens de kennismaking van mijn oppasdienst wil ik jou een betrouwbaar persoon bieden om voor je huis en dier te zorgen. Naast het bespreken van de wensen en noden van je lieve viervoeter bekijken we welke 'zorgen' het huis mogelijk nodig heeft om een bewoonde uitstraling te behouden en wat ik als tijdelijke inwoner nodig heb om de opdracht goed uit te voeren. 

Vele klanten vragen om 

 • dagelijks de brievenbus te legen, 

 • tijdig de vuilnisbakken buiten te zetten, 

 • planten water te geven, 

 • kuispersoneel de toegang te verschaffen …

Met het vooruitzicht dat iemand anders je huis dag en nacht zal bewonen, is het goed even je buren op de hoogte te brengen en misverstanden te vermijden.


Fris als een hoentje opstaan

Een aparte propere slaapplek is aangewezen voor twee redenen: veiligheid en optimale rust. Vele honden slapen ook in de slaapkamer op mee in/op bed. Voor sommige honden is niet altijd gewenst dat iemand anders dan zijn gezinsleden in zijn veilige nest ligt. Anderen maken er helemaal geen probleem van. Dat weet je nooit op voorhand. Aangezien elk gezin anders is, bespreek ik dit tijdens de kennismaking! 

Veiligheid staat voorop, van beiden partijen

Wasjes en plasjes

Uiteraard is de toegang tot de badkamer en het sanitair gewenst. Ga jij bijvoorbeeld op hotel en kan ik jouw badlinnen gebruiken, dan wordt dat extra geapprecieerd. Is dat niet het geval, dan breng ik eigen linnen mee. Bij lange duur oppassen is het aangenaam als ik de wasmachine en/of droogkast kan gebruiken. Werkt het sanitair naar behoren, alsook alle aflopen elders in huis? Een goede raad: check op voorhand en raadpleeg indien nodig de loodgieter vóór de opdracht van start gaat. Een acuut, doch aanslepend probleem op afstand oplossen is niet optimaal hé…


  Hapjes en tapjes

  Ontbijt, middagmaal en 'diner' worden uiteraard in de keuken gemaakt en indien voorzien, genuttigd. Het is handig als ik de kookplaat, microgolfoven en waterkoker kan gebruiken, spullen kan fris houden in de koelkast (+eventueel diepvries) en vers kan koken voor mezelf en als je dat wilt, ook voor je hond. Andere extra's zijn altijd fijn.

   5% korting voedingskorting

   Omdat ik tijdens de oppas vooral bij je huisdier verblijf en het huis niet onnodig verlaat, heb ik in mijn oppasformule een 'voedingskorting' voorzien: je geniet 5% korting op de gevraagde stayover-periode. In ruil haal je basisvoeding voor deze periode in huis. Ondertussen is deze formule al uitgetest en goedgekeurd:

   • enkele dagen vóór de oppasperiode geef je je voorkeur van winkel op

   • ik maak een boodschappenlijstje met basisingrediënten

   • Vele klanten kiezen voor een ophaaldienst zoals Collect&Go. Ik geef de boodschappen online in, bezorg jou een overzicht en plaats de bestelling na goedkeuring. Daarna hoef je ze enkel op te halen en af te rekenen.

   • Heb je zelf spulletjes in huis dan hoeven deze uiteraard niet aangekocht te worden.

    Dit is altijd op maat van de opdracht. Mocht je alvast vragen hebben, stel ze gerust.


   Oppassen aan huis betekent bereid zijn je eigen vertrouwde plek te verlaten en ergens anders een tijdelijke thuis te creëren.

   Geïmproviseerde werkplek

   Omdat ik tijdens de oppasperiode mijn werk achter de schermen (of eerder er voor ;) ) voortzet, is het goed dat er een plaats wordt voorzien waar ik veilig mijn werkboeken en laptop kan installeren. Toegang tot een stopcontact is uiteraard gewenst om elektronische apparaten op te laden. 

   Heb je een bureau die ik kan gebruiken, dan dank ik je daar hartelijk voor. Heb je dat niet, maar kan je wel een plekje ergens voor me vrijmaken, dan is mijn dank even groot. 

   Menig hond en kat vindt het gezellig om tijdens mijn werkmomenten er knus te komen bij liggen en te genieten van wat rustige muziek

   Poezebeestjes zijn welkom om mijn werkritme te vertragen en even op het toetsenbord te komen liggen. Wie plots e-mails krijgt in een taal die nog niet uitgevonden is, weet dan van waar het komt ;)


   Optimaal wonen en werken

   Om optimaal te wonen en werken is toegang tot wifi cruciaal, en wordt niet misbruikt. Dat geld ook voor de eventuele toegang tot Netflix of andere streamingskanalen die ik in de leefruimte mag gebruiken. Het is altijd fijn als ik tijd met je viervoeter kan doorbrengen in je tuin of op het terras.

   Veiligheid en privacy in en rondom het huis

   Om er zeker van te zijn dat er geen plotse ontsnappingen (van je huisdier wel te verstaan) mogelijk zijn, door niet goed sluitende poorten, afsluitingen of deuren, doe je er goed aan deze ook op voorhand na te kijken en te herstellen

   Gebruik je camera's in en rond het huis, dan is het fijn dat ik daarvan op de hoogte gebracht word. We maken daarin afspraken zodat we ons beiden comfortabel voelen.


   Afsluiter

   Zoals eerder gezegd, oppassen aan huis betekent bereid zijn je eigen vertrouwde plek te verlaten en ergens anders een tijdelijke thuis te creëren. Ik kies ervoor jou te helpen! Dat kan doordat ik mijn levenwijze anders invul dan gewoonlijk gedaan wordt. 

   Een succesvolle oppasperiode vereist daarom goede afspraken en wederzijds vertrouwen. Bij het inschakelen van een dog- / housesitter zijn zorgvuldige voorbereidingen noodzakelijk. Van het bespreken van huisdierbehoeften, huishoudelijke taken tot specifieke wensen voor het huis en van de oppas. 

   Veiligheid, comfort, en privacy zijn essentieel voor zowel de eigenaar, het huisdier als de oppas. 

   Open communicatie en goede planning leiden voor ons beiden tot een geslaagde en zorgeloze ervaring!