Geslaagde dog- en housesit

14-12-2023

Het overlaten van de zorg aan iemand anders vraagt om zorgvuldige planning en vooral vertrouwen. In deze blog bekijken we het housesitten vanuit het perspectief van de dogsitter of housesitter.

Je huisdier is een volwaardig gezinslid. Dat begrijp ik als animallover als geen ander! En dus ook hoe belangrijk het is om een betrouwbare oplossing te vinden voor de zorg van je lieverd(s) als je even weg bent van huis. 

Het overlaten van de zorg aan iemand anders vraagt om zorgvuldige planning en vooral vertrouwen.

In deze blog bekijken we het housesitten vanuit het perspectief van de dogsitter of housesitter.


Zo krijg je, naast het selecteren van de juiste persoon voor je hond, een totaalbeeld van de voorbereidingen. Want professionele hondenoppas aan huis gaat verder dan alleen het overhandigen van de sleutels.

Het draait om het maken van duidelijke afspraken en het begrijpen van elkaars behoeften, zodat jouw woefie de beste zorg krijgt. 


Dog- en housesitting: hét natuurlijk anti-inbraakmiddel

Je huis is jouw heiligdom. Om daar iemand anders in te laten verblijven, is geen evidentie. Daarom is het belangrijk dat je weet wié er in jouw sacred place komt. Je zoekt eigenlijk niet alleen een geschikte dogsitter, maar ook een betrouwbare housesitter.

Tijdens de kennismaking van mijn oppasdienst wil ik jou een betrouwbaar persoon bieden om voor je huis en dier te zorgen. 

Naast het bespreken van de wensen en noden van je lieve viervoeter bekijken we welke 'zorgen' het huis mogelijk nodig heeft om een bewoonde uitstraling te behouden en wat ik als tijdelijke inwoner nodig heb om de opdracht goed uit te voeren. 

Vele klanten vragen om 

 • dagelijks de brievenbus te legen, 

 • tijdig de vuilnisbakken buiten te zetten, 

 • planten water te geven, 

 • kuispersoneel de toegang te verschaffen …

Met het vooruitzicht dat iemand anders je huis dag en nacht zal bewonen, is het goed even je buren op de hoogte te brengen en misverstanden te vermijden.


Fris als een hoentje

Een aparte propere slaapplek is aangewezen voor twee redenen: veiligheid en optimale rust. Vele honden slapen ook in de slaapkamer op mee in/op bed. Voor sommige honden is het niet altijd gewenst dat iemand anders dan zijn gezinsleden in zijn veilige nest ligt. 

Anderen maken er helemaal geen probleem van. Dat weet je nooit op voorhand. Aangezien elk gezin en elke hond anders is, bespreek ik dit tijdens de kennismaking

Veiligheid staat voorop, van beiden partijen

Wasjes en plasjes

Uiteraard is de toegang tot de badkamer en het sanitair gewenst. Ga jij bijvoorbeeld op hotel en kan ik jouw badlinnen gebruiken, dan wordt dat extra geapprecieerd. Is dat niet het geval, dan breng ik eigen linnen mee. Bij lange duur oppassen is het aangenaam als ik de wasmachine en/of droogkast kan gebruiken. 

Werkt het sanitair naar behoren, alsook alle aflopen elders in huis? Een goede raad: check op voorhand en raadpleeg indien nodig de loodgieter vóór de opdracht van start gaat. Een acuut, doch aanslepend probleem op afstand oplossen is niet optimaal hé…


  Hapjes en tapjes

  Ontbijt, middagmaal en 'diner' worden uiteraard in de keuken gemaakt en indien voorzien, genuttigd. 

  Het is handig als ik gebruik kan maken van

  • de kookplaat, 
  • microgolfoven 
  • waterkoker
  • koffiemachine (of andere mogelijkheid om koffie te bekomen)

  en spullen kan fris houden in de koelkast (+eventueel diepvries) en vers kan koken voor mezelf en als je dat wilt, ook voor je hond. 

  Andere extra's zijn altijd fijn.   Oppassen aan huis betekent bereid zijn je eigen vertrouwde plek te verlaten en ergens anders een tijdelijke thuis te creëren.

   Geïmproviseerde werkplek

   Omdat ik tijdens de oppasperiode mijn werk achter de schermen (of eerder er voor ;) ) voortzet, is het goed dat er een plaats wordt voorzien waar ik veilig mijn werkboeken en laptop kan installeren. Toegang tot een stopcontact is uiteraard gewenst om elektronische apparaten op te laden. 

   Heb je een bureau die ik kan gebruiken, dan dank ik je daar hartelijk voor. Heb je dat niet, maar kan je wel een plekje ergens voor me vrijmaken, dan is mijn dank even groot. 

   Menig hond en kat vindt het gezellig om tijdens mijn werkmomenten er knus te komen bij liggen en te genieten van wat rustige muziek

   Poezebeestjes zijn welkom om mijn werkritme te vertragen en even op het toetsenbord te komen liggen. Wie plots e-mails krijgt in een taal die nog niet uitgevonden is, weet dan van waar het komt ;)


   Optimaal wonen en werken

   Om optimaal te wonen en werken is toegang tot wifi cruciaal, en wordt niet misbruikt. Dat geld ook voor de eventuele toegang tot Netflix of andere streamingskanalen die ik in de leefruimte mag gebruiken. Het is altijd fijn als ik tijd met je viervoeter kan doorbrengen in je tuin of op het terras.

   Veiligheid en privacy in en rondom het huis

   Om er zeker van te zijn dat er geen plotse ontsnappingen (van je huisdier wel te verstaan) mogelijk zijn, door niet goed sluitende poorten, afsluitingen of deuren, doe je er goed aan deze ook op voorhand na te kijken en te herstellen

   Gebruik je camera's in en rond het huis, dan is het fijn dat ik daarvan op de hoogte gebracht word. We maken daarin afspraken zodat we ons beiden comfortabel voelen.


   PetFriend-benadering van hondenoppas aan huis

   Wanneer je mij kiest om voor je hond te zorgen, dan weet je dat de focus volledig ligt op 'rust brengen'. 

   Wandelen kàn voor sommige honden teveel prikkels betekenen en is daarom niet standaard opgenomen in deze oppasdienst. 

   Meer weten? Ik leg het je graag uit! 

   Spreek me gerust even aan om dit verder te bespreken.


   Afsluiter

   Zoals eerder gezegd, oppassen aan huis betekent bereid zijn je eigen vertrouwde plek te verlaten en ergens anders een tijdelijke thuis te creëren. Ik kies ervoor jou te helpen! Dat kan doordat ik mijn levenswijze anders invul dan gewoonlijk gedaan wordt. 

   Een succesvolle oppasperiode vereist daarom goede afspraken en wederzijds vertrouwen. Bij het inschakelen van een dog- en housesitter zijn zorgvuldige voorbereidingen noodzakelijk. 

   Van het bespreken van huisdierbehoeften, huishoudelijke taken tot specifieke wensen voor het huis en van de oppas. 

   Veiligheid, comfort, en privacy zijn essentieel voor zowel de eigenaar, het huisdier als de oppas. 

   Open communicatie en goede planning leiden voor ons beiden tot een geslaagde en zorgeloze ervaring!