Wandelvrije hondenoppas

02-11-2023

een unieke benadering voor het welzijn van je hond

In deze blog neem ik je mee in mijn benadering van dogsitten. Deze is anders dan de gekende hobby-oppasformule, misschien zelfs een beetje ludieker, omdat ik geloof in het belang van rust en geborgenheid tijdens de oppasperiode, wanneer jij als 'baasje' van huis bent.

Wandelen en hondenoppas

Het lijkt een onlosmakelijke combinatie die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. 

Voor veel hondeneigenaren is een dagelijkse wandeling met hun trouwe viervoeter een vast ritueel. Het biedt beweging, frisse lucht en waardevolle quality time samen. En dat moet de hondenoppas ook doen wanneer deze wordt ingeschakeld.

Maar wat als ik je vertel dat dagelijkse wandelingen niet altijd de beste optie zijn voor het welzijn van je hond? 

De meeste honden ervaren geen probleem tijdens een wandeling, maar een kleine groep kan baat hebben bij een andere benadering

Als jouw hond tot die kleine groep behoort, is dit artikel speciaal voor jou. Want … welke oppas past nu het beste bij je hond? 

Ik neem je mee in mijn unieke benadering van hondenoppas, waarbij RUST en WELZIJN centraal staan.

ter info: de knappe snuiten op de foto's in dit artikel zijn Plato, Tygo en Diesel, drie lieve honden die ik een week onder mijn hoede had.

Zen-vakantie voor jouw doggo

Ik begrijp dat het voor veel hondeneigenaren misschien vreemd lijkt om een oppas in te schakelen die niet standaard gaat wandelen met hun trouwe viervoeter. 

Echter …

Mijn benadering van dogsitten is anders, misschien zelfs een beetje ludiek, omdat ik geloof in het belang van rust en geborgenheid tijdens de oppasperiode.

Ik begrijp dat honden met een actieve levensstijl vaak genieten van avontuurlijke wandelingen, maar ik wil benadrukken dat zelfs honden met een energieke persoonlijkheid soms baat hebben bij nu en dan een beetje (extra) rust. Het is als een kans om hun batterijen op te laden. Dit is ook waardevol voor honden die in drukke gezinnen leven, waar geluiden en activiteiten vaak aan de orde zijn.

Tijdens mijn oppasperiode bied ik hen de gelegenheid om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van een periode van kalmte en ontspanning: een zen-vakantie in eigen veilige omgeving.

Het is mijn prioriteit om de veiligheid en het welzijn van je hond voorop te stellen.

Valkuilen 

Waarom ik als hondenoppas niet ga wandelen met je hond

Soms kan wandelen te veel prikkels met zich meebrengen, extra stress veroorzaken en bestaand uitvalgedrag stimuleren. Uitvalgedrag en trekken aan de lijn zijn gedragingen die niet alleen overlast kunnen veroorzaken, maar ook onverwachte en potentieel gevaarlijke situaties kunnen creëren.

Niet alleen brengen ze risico's met zich mee voor je hond, maar ook voor mijn eigen veiligheid, andere dieren, en mensen in de omgeving.

Trekken aan de lijn en reactief gedrag tijdens wandelingen hebben vaak diepere oorzaken en loop ik het risico dat gevoelige honden mij niet als veilig zullen beschouwen, wat de algehele veiligheid niet ten goede komt. Daardoor zou ik onbedoeld bijdragen aan het versterken van angst of stress bij sommige honden.

Dit wil ik koste wat het kost vermijden.

Grenzen respecteren 

Een lichaam is een territorium, ook dat van je hond

Het is echter ook erg belangrijk om te vermelden dat wandelen tijdens de oppasperiode ook afhankelijk is van de bereidheid van je hond om mij zijn wandelmateriaal te laten aandoen. De meeste honden hebben daar doorgaans geen last mee, maar uit ervaring in mijn eigen oppasdienst weet ik dat er honden zijn die daar wél hun grenzen in stellen.

Ik respecteer altijd de grenzen van je huisdier en zal alleen wandelen als je hond zich op zijn gemak voelt, niet uitvalt én rustig aan de lijn kan wandelen (kleine meerkost wordt aangerekend).

Door deze benadering te uitleggen, hoop ik dat je begrijpt dat ik altijd de beste zorg voor je lieve vriendje voor ogen heb. Heb je je twijfels over wat voor jouw hond het beste zou zijn tijdens een oppasperiode, dan bespreken we dat samen tijdens de kennismaking.

TIP: vraag de 3-in-1 kennismaking aan!

Alternatief 

Plezier en beweging in eigen veilige omgeving

Hoewel wandelingen geen deel uitmaken van mijn standaard oppasaanbod, betekent dat niet dat je hond verstoken blijft van plezier en beweging. 

Ik bied alternatieven die afgestemd zijn op het welzijn van je huisdier. Tijdens de oppasperiode moedig ik jouw hond aan om te genieten van samen spelen in een veilige omgeving, zowel binnen in huis als in de tuin.

Binnen bied ik vooral rustige activiteiten, zoals 

  • powernapjes, 
  • knuffelsessies, 
  • denkspelletjes 
  • en nu en dan interactieve speeltjes om de geest van je huisdier bezig te houden. 

Als je hond er voor openstaat, kan hij in de PetFriend-speelgoedbak een speeltje uitkiezen. Op de foto boven: Plato koos het touw als kauwspeeltje. De foto hieronder: Diesel vindt het ook een tof touw!


Vrij rondlopen ipv aangelijnd

In de beschermde en veilige tuin (of terras) kan je hond vrij met me ravotten en zijn energie kwijt geraken. 

Ook dan hou ik het opwindingsniveau in de gaten adhv het opmerken van zijn hondentaal en signalen.

Bovendien kunnen we daar ook snuffelsessies houden, waarbij hij verschillende soorten voer in het gras kan zoeken. We bespreken dit uiteraard zorgvuldig tijdens de kennismaking met oog op allergieën of dieetbeperkingen, zodat je hond een veilige en plezierige ervaring heeft.

Ik begrijp dat niet alle honden dezelfde behoeften hebben, dus ik pas me aan zodat jouw hond gelukkig en tevreden is wanneer jij van huis bent.

Behoefte aan meer?

Bij PetFriend kun je niet alleen rekenen op een betrouwbare oppasbuddy voor je hond, maar ook op een toegewijde vertrouwenspersoon in de vorm van hondencoach.

Ik luister vol interesse én zonder oordelen naar wat er in jouw en je hond's wereld speelt. 

Mijn doel is om jou te ondersteunen en te begeleiden naar een (nog) beter samenleven met je hond.

Aarzel alsjeblieft niet om contact met me op te nemen met al je vragen.

Liefs, Sara

Meer sfeerbeelden oppas bij Plato, Tygo, Diesel (en kat Boots) thuis