Het belang van rust voor je hond

28-07-2023
Ellie
Ellie

Wanneer honden niet voldoende rust krijgen, kan dat leiden tot (chronische) stress, angst, prikkelbaarheid en ongewenst gedrag, zoals overmatig blaffen, onrustig of zelf destructief gedrag. Daarnaast kan het gebrek aan rust ook hun fysieke gezondheid beïnvloeden, met vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem als mogelijke gevolgen. 

GENOEG NEGATIVITEIT! 

In dit artikel ligt de focus op de voordelen van een rustige omgeving voor honden, hoe het helpt bij het verminderen van stress, een goede verwerking van prikkels mogelijk maakt en uiteindelijk leidt tot een gelukkige hond. Ontdek hoe je je hond kan ondersteunen en daardoor zelf ook rust kan ervaren. 


De kracht van een rustige leefomgeving voor je hond

Een rustige leefomgeving speelt een essentiële rol bij het verwerken van prikkels die je hond doorheen de dag tegenkomt. Door een knusse, kalme sfeer te creëren, waarin overmatige prikkels worden geminimaliseerd, krijgt je hond de gelegenheid om die dagelijkse informatie op een meer gebalanceerde manier te verwerken. 

Want … het dagelijks leven zit vol met externe prikkels, zoals drukke straten, luidruchtige geluiden, kinderen, andere honden, katten, paarden, buren … . Door je hond de gelegenheid te geven om in een serene omgeving te ontspannen, kan hij de mentale rust vinden die nodig is. Daardoor zal hij beter in staat zijn om op een gezonde manier met nieuwe prikkels om te gaan. 

Het verminderen van prikkels behoedt je hond tegen te veel stress en angst, wat op zijn beurt bijdraagt aan evenwichtig en gewenst gedrag. 

Een hond die (zo goed als) geen stress ervaart, heeft een betere algehele gezondheid en welzijn en zal minder ongewenst gedrag vertonen. Ook jij zal daardoor minder frustraties hebben.


Ellie en Eisa
Ellie en Eisa

De voordelen van een rustige hond

Een kalme, rustige hond …

  • zal op een fijne manier in staat zijn om te communiceren met zijn verzorger (zijn 'baasje')

  • zal niet snel reactief reageren, wat de veiligheid van zowel henzelf als anderen ten goede komt

  • is betrouwbaarder in verschillende situaties, zoals bij interacties met andere honden of mensen

  • is minder geneigd om onvoorspelbaar gedrag te vertonen

  • is ontvankelijker om nieuwe zaken aan te leren


Begrijp de taal van je hond

let op zijn lichaamstaal en signalen

Hoewel het fijn is dat je hond rustig oogt, is het ook heel belangrijk om te letten op zijn volledige lichaamstaal en signalen. Het kàn zijn dat jouw hond zich stil houdt, omdat hij zich niet lekker in zijn vel voelt. Dat is dus een heel ander verhaal. Wil je meer te weten komen over de signalen die je hond jou vertelt, dan is het kennen van de taal van de hond dé manier om erachter te komen. 

Ik kan je hier mee helpen, als je dat wenst.

Bobo en Boef
Bobo en Boef

Hoe creëer je een rustige omgeving voor je hond?

Je huis is de plek waar je hond het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Voorzie daarom voldoende mogelijkheden om de gewenste sfeer te scheppen:

  • Een comfortabele plekje

    Zorg voor een speciale en comfortabele rustplek (of zelf meerdere!), zoals een zachte hondenmand of kussen in een rustige hoek van de kamer. Dit geeft je hond een eigen plekje waar hij zich veilig en ontspannen kan voelen. Voorzie eventueel wat knuffeldieren, fleecedekens en kauwmateriaal.

  • Minimaliseer lawaai

    Vermijd harde geluiden en lawaai in de omgeving van je hond. Speel geen luide muziek of laat geen apparaten met harde geluiden onnodig aanstaan. Een rustige omgeving met weinig lawaai draagt bij aan de kalmte van je hond.

  • Doseer je interacties

    Geef je hond de ruimte om zich terug te trekken als hij dat wil. Laat hem zelf bepalen wanneer hij interactie wil hebben en geef hem niet constant aandacht. Dit helpt hem om zich op zijn gemak te voelen en overstimulatie te voorkomen.

  • Vermijd drukte 

    Beperk het aantal mensen en andere huisdieren in de ruimte waar je hond rust, vooral als hij gevoelig is voor drukte. Een rustige en ruime omgeving is gunstiger voor zijn welzijn. Je kan ook donkere plekjes voorzien waar hij zich kan terug trekken.

  • Voorspelbaarheid 

    Honden houden van voorspelbaarheid. Probeer vaste tijden aan te houden voor maaltijden, wandelingen en speeltijd (speel niet binnen, dat is zijn rustplek). Dit geeft je hond een gevoel van stabiliteit en helpt bij het creëren van een rustige omgeving.

Door aandacht te besteden aan deze puntjes kun je een rustige leefomgeving creëren waar je hond zich comfortabel en gelukkig voelt in huis. Het is belangrijk om zijn individuele behoeften en persoonlijkheid te observeren en aan te passen waar nodig.

Ik begrijp dat het soms lastig kan zijn om uit te zoeken hoe je dit het beste kunt aanpakken als baasje. Daarom sta ik graag klaar om je te adviseren hoe je jouw huis en routines zo kunt aanpassen dat ze rust en comfort bevorderen voor je hond.

Dydo en Danté
Dydo en Danté

hondencoaching en professionele oppasdienst

visitekaartje 'rust brengen'

Als je nieuwsgierig bent naar hoe ik jou kan helpen, nodig ik je van harte uit om een gratis gesprek aan te vragen. Lijkt een hondenoppas die rust brengt en gespecialiseerd is in de taal van de hond ideaal voor jou en je huisdier? Dan maak ik graag kennis met jullie.

Net zoals ik het welzijn van de honden als topprioriteit beschouw, is het ook mijn missie jou te ondersteunen in het vinden van rust in het samenleven met je hond. 

Liefs, Sara