Het belang van rust voor je hond

05-11-2023

In deze blog ligt de focus op de voordelen van een rustige omgeving voor honden, hoe het helpt bij het verminderen van stress, een goede verwerking van prikkels mogelijk maakt en uiteindelijk leidt tot een gelukkige hond. Ontdek hoe je je hond kan ondersteunen en daardoor zelf ook rust kan ervaren. 

Ellie
Ellie

Wist je dat wanneer honden niet genoeg rust krijgen, ze vatbaar kunnen zijn voor (chronische) stress, angst, prikkelbaarheid en ongewenst gedrag? Dit kan zich uiten in overmatig blaffen, onrustig gedrag en zelfs destructief gedrag. Maar dat is niet alles! Het gebrek aan rust kan ook hun fysieke gezondheid beïnvloeden, wat kan leiden tot vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Het is dus belangrijk om je hond voldoende rust te gunnen voor zowel hun mentale als fysieke welzijn.


De weg naar zen

Een rustige leefomgeving speelt een essentiële rol bij het verwerken van prikkels die je hond doorheen de dag tegenkomt. Door een knusse, kalme sfeer te creëren, waarin overmatige prikkels worden geminimaliseerd, krijgt je hond de gelegenheid om die dagelijkse informatie op een meer gebalanceerde manier te verwerken.

Want … het dagelijks leven zit vol met externe prikkels zoals 

 • drukke straten,
 • luidruchtige geluiden,
 • kinderen,
 • andere honden,
 • katten,
 • paarden,
 • buren

Door je hond de gelegenheid te geven om in een serene omgeving te ontspannen, kan hij de mentale rust vinden die nodig is. Daardoor zal hij beter in staat zijn om op een gezonde manier met nieuwe prikkels om te gaan.

Het verminderen van prikkels behoedt je hond tegen te veel stress en angst, wat op zijn beurt bijdraagt aan evenwichtig en gewenst gedrag.

Een hond die (zo goed als) geen stress ervaart, heeft een betere algehele gezondheid en welzijn en zal minder ongewenst gedrag vertonen.

Ook jij zal daardoor minder frustraties hebben.


Ellie en Eisa
Ellie en Eisa

De voordelen van een rustige hond

Een kalme, rustige hond …

 • zal op een fijne manier in staat zijn om te communiceren met zijn verzorger (zijn 'baasje')

 • zal niet snel reactief reageren, wat de veiligheid van zowel henzelf als anderen ten goede komt

 • is betrouwbaarder in verschillende situaties, zoals bij interacties met andere honden of mensen

 • is minder geneigd om onvoorspelbaar gedrag te vertonen

 • is ontvankelijker om nieuwe zaken aan te leren


'Luisteren' naar je hond

Hoewel het geruststellend kan zijn als je hond rustig lijkt, is het van groot belang om aandacht te besteden aan zijn volledige lichaamstaal en de signalen die hij uitstuurt. 

Het kan namelijk voorkomen dat je beestje zich stil houdt omdat hij zich niet op zijn gemak voelt. Dit is een compleet andere situatie. Wil je meer inzicht krijgen in de boodschappen die je hond je probeert over te brengen? Dan is het begrijpen van de taal van de hond de sleutel tot het ontrafelen van zijn gevoelswereld.

Ik sta voor je klaar om je te helpen deze belangrijke taal te leren. Als je dat wenst, kunnen we samen ontdekken hoe jouw hond communiceert en wat zijn gedrag betekent. Zo kunnen jullie een nog hechtere band opbouwen en ervoor zorgen dat je hond zich altijd begrepen voelt. 

Bobo en Boef
Bobo en Boef

Hoe creëer je een rustige omgeving voor je hond?

Je huis is de plek waar je hond het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Voorzie daarom voldoende mogelijkheden om de gewenste sfeer te scheppen:

 • Een comfortabele plekje creëer een knusse rustplek met een zachte hondenmand of kussen in een stille hoek. Voeg knuffeldieren, fleecedekens en kauwmateriaal toe. 
 • Minimaliseer lawaai vermijd harde geluiden en luide muziek. Een stille omgeving bevordert de kalmte van je hond. 
 • Doseer je interacties laat je hond zelf bepalen wanneer hij interactie wil en geef hem ruimte om zich terug te trekken. 
 • Vermijd drukte beperk het aantal mensen en huisdieren in de rustige ruimte. Zorg voor donkere plekjes waar je hond zich kan terugtrekken. 
 • Voorspelbaarheid honden houden van voorspelbaarheid. Probeer vaste tijden aan te houden voor maaltijden, wandelingen en speeltijd (speel niet binnen, dat is zijn rustplek). Dit geeft je hond een gevoel van stabiliteit en helpt bij het creëren van een rustige omgeving.
Dydo en Danté
Dydo en Danté

Door aandacht te besteden aan deze puntjes kun je een rustige leefomgeving creëren waar je hond zich comfortabel en gelukkig voelt in huis. Het is belangrijk om zijn individuele behoeften en persoonlijkheid te observeren en aan te passen waar nodig.

Ik begrijp dat het soms lastig kan zijn om uit te zoeken hoe je dit het beste kunt aanpakken als baasje. Daarom sta ik graag klaar om je te adviseren hoe je jouw huis en routines zo kunt aanpassen dat ze rust en comfort bevorderen voor je hond.


PetFriend • visitekaartje 'rust brengen'

Hallo! Ik ben Sara, en mijn passie is om rust te brengen in het leven van jou en je hond.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe ik jou kan helpen, nodig ik je van harte uit om een gratis klankbordgesprek aan te vragen. 

Net zoals ik het welzijn van honden als topprioriteit beschouw, is het ook mijn missie om jou te ondersteunen in het vinden van rust in jullie samenleven. 

🏡🐾 Heb je altijd gedroomd van een hondenoppas die niet alleen voor je huisdier zorgt, maar ook gespecialiseerd is in de taal van de hond? Laten we alvast kennis maken bij je thuis!

Liefs, Sara