Zo benader je een gevoelige of onbekende hond!
Als echte doglovers worden we gelukkig als we onze honden kunnen knuffelen. In deze blog kom je te weten hoé je op een respectvolle manier je affectie kan tonen aan een onbekende of gevoelige hond.
Laat de hond 'het gesprek' beginnen
Soms kan het voor een hond overweldigend zijn als je meteen fysiek contact maakt.
Het kan effectiever zijn om eerst de hond wat ruimte te geven.
Een afstand van 1 à 2 meter houden, is een veiligere en effectievere manier om vertrouwen op te bouwen, dan direct fysiek contact te zoeken.
Op deze manier kan de hond op zijn eigen tempo wennen aan je aanwezigheid.
Respecteer altijd de comfortzone van de hond en forceer geen interactie die hij niet prettig vindt.
Je leest verder in dit artikel waar je het best op let.
- ga enkel voor zachte interactie
- let op signalen van comfort
- wees extra alert op signalen van onbehagen
Bekijk de video hieronder en abonneer je gerust op mijn YouTube-kanaal ;-)
Groen licht bij zachte interactie
Wacht geduldig totdat de woef vrijwillig én rustig naar je toekomt, een ontspannen, zachte blik heeft. Dit zijn duidelijke tekenen dat hij zich op zijn gemak voelt met jouw nabijheid en interesse toont.
Pas als de hond zachte interactie zoekt, zoals rustig aan je snuffelen, kun je voorzichtig je arm en hand laag houden en zijn hals of zijkant met je vingers aanraken.
Hou dit eerste contact licht en kort.
Op deze manier geef je de hond de ruimte om jouw bedoelingen te begrijpen zonder zich overweldigd te voelen.
Een veelvoorkomende fout is om naar het hoofd van de hond te reiken. #whosagoodboy
Rood licht in hondenwereld
Belangrijk om te weten is dat je de hond beter niet rechtstreeks aankijkt. Mensen tonen affectie en respect voor elkaar door elkaar in de ogen te kijken.
Echter … honden die geen emotionele warme band met je hebben, ervaren dit nét als onrespectvol en vaak zelf als bedreigend.
Een tweede veelvoorkomende fout is om naar het hoofd van de hond te reiken.
Richt je in plaats daarvan op het aaien van de nek of zijkant van de hond. Door je hand laag te houden, kom je minder dreigend over.
In plaats daarvan kun je je blik iets van hem afwenden of laag houden. Hierdoor ontstaat er een kalme en niet-bedreigende sfeer tijdens jullie ontmoeting.
Van nature uit knuffelen honden elkaar niet
Ik ben een groot voorstander van de meer gevoelige honden gewoonweg niet te aaien.
In plaats van te aaien, verkies ik een respectvol alternatief zoals lekker naast elkaar zitten of liggen. Want, honden knuffelen elkaar van nature uit niet. Ze gaan wel elkaars gezelschap opzoeken, door bv. tegen elkaar aan te knuzzen.
Er zijn uiteraard gradaties in gevoeligheid. Gelukkig maar. Langzame en zachte bewegingen zijn het meest effectief. Vermijd enthousiaste of onvoorspelbare handelingen, omdat deze stress kunnen veroorzaken.
Extra tip: Neem af en toe een pauze tijdens het contact om je ervan te verzekeren dat de hond nog steeds geniet van jouw aanraking.
Signalen van comfort
Een hond zal zijn comfortniveau met je communiceren via lichaamstaal en gedrag. Let op deze positieve signalen:
- Ontspannen lichaamshouding: hij voelt zich comfortabel, heeft een ontspannen lichaamshouding, zonder tekenen van spanning en maakt geen plotselinge bewegingen
- Zoeken naar herhaling: de hond moedigt je aan om door te gaan met aaien door bijvoorbeeld zijn kop onder je hand te duwen of je opnieuw aan te raken
- Oogcontact maken: de hond kijkt je zacht aan of steekt een poot zacht naar je uit met de vraag je actie verder te zetten
- Staart: de hond heeft een losse (bewegende) staart
Bekijk de video hieronder en abonneer je gerust op mijn YouTube-kanaal ;-)
Dit is mijn oppashondje Whippet Eisa (zus van Ellie). Ze is best nog wat afwachtend, want ze kent me niet zo goed. Wel geeft ze mij aan dat rustige interactie oké is voor haar. En wat een lief einde, vind je niet?
Signalen van onbehagen
Honden zullen verschillende tekenen van ongemak vertonen wanneer ze minder, of niet, genieten van het aaien. Het is zeer belangrijk om aandacht te besteden aan deze kalmeringssignalen.
Tekenen van ongemak zijn onder andere:
- Tongelen: De tong komt heel kort even uit de voorkant van de muil
- Neuslik: Je ziet de tong snel over de neus likken
- Muillik: De tong komt uit de muil, vaak langs de zijkant, gaat over de neus en keert terug in de muil
- Vermijdend gedrag: Als de hond zijn hoofd, lichaam of zich helemaal van je weg draait, geeft dit aan dat hij zich ongemakkelijk voelt.
- Geeuwen: Overmatig gapen wordt vaak verward met vermoeidheid maar duidt op ongemak.
- Weglopen
Bekijk de video hieronder en abonneer je gerust op mijn YouTube-kanaal ;-)
Deze signalen geven aan dat de hond zich ongemakkelijk voelt bij wat er op dat moment aan het gebeuren is.
Wanneer je deze signalen opmerkt, is het belangrijk om de grenzen van de hond te respecteren en te stoppen met aaien. Voel je daar niet slecht om, hij bedoelt het niet persoonlijk. In de plaats kan je respect en begrip voor zijn gevoelswereld bieden.
Om het comfortniveau van een hond volledig te begrijpen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun volledige lichaamstaal. Een greep uit het signalen-gamma:
- Oren: platliggende oren duiden op onzekerheid of angst
- Ogen: zachte, ontspannen ogen zijn een positief teken, terwijl wijde ogen of zichtbaar wit kunnen duiden op onzekerheid of angst.
- Lichaamshouding: een ontspannen lichaamshouding is een goed teken, terwijl een gespannen of alert lichaam toch enige spanning verraadt.
Meer hondentaal ontdekken?
Kwispelweetje
Je zult misschien verrast zijn als ik je zeg dat er wel vijf verschillende kwispels zijn! De manier waarop een hond met zijn staart beweegt, onthult veel over zijn gemoedstoestand.
Een losse en ontspannen kwispel toont vaak dat de hond zich op zijn gemak voelt.
In een ander artikel zal ik uitgebreider vertellen over de andere vier soorten kwispels, voorzien van duidelijke vertalingen! Even geduld, het komt eraan!
Conclusie
Het omgaan met een gevoelige of onbekende hond vereist enige oplettendheid, wil je zijn stressniveau niet naar omhoog doen stijgen. Door hun grenzen te respecteren en hun signalen te herkennen, kun je beide van een fijne knuffelsessie genieten.
Onthoud dat het altijd het beste is om de hond zélf te laten beslissen om zacht contact met jou te hebben, de interactie kort te houden en hun comfort voorop te stellen.
Het opbouwen van vertrouwen en begrip tussen jou en de hond kan leiden tot een sterke band.
Word expert van je eigen hond
Het is missie om jou te ondersteunen in het beter begrijpen van je hond.
Ik sta klaar om je te helpen een expert te worden in
het 'lezen' van je eigen hond (dmv de hondentaal),
ongewenst gedrag een stap voor te zijn
of bestaand te verminderen.
Als je nieuwsgierig bent naar hoe ik jou kan helpen, nodig ik je van harte uit om een gratis klankbordgesprek aan te vragen. #push the button
Professionele hondenoppas nodig?
🏡🐾 Heb je altijd gedroomd van een vertrouwenspersoon én hondenoppas die niet alleen voor je huisdier zorgt, maar ook gespecialiseerd is in de taal van de hond? Ik kan jou helpen!